Проучване доказва, че рискът от развитие на рак на кожата се повишава след трансплантация на органи.

Изследователите установяват, че рискът от поява на меланом е два пъти по-висок при пациенти, получили трансплантация.

Според изследванията получателите на органна трансплантация са застрашени от по-висок риск от болестта, която може да се разпространи и в други части на тялото. Данните показват, че тези рискове се повишат над четири пъти, а резултатите от проучването са изненадващи дори за изследователите.

В тази връзка авторката на изследването Хилари Робинс, студентка в Института по обществено здраве „Блумбърг” на университета „Джон Хопкинс” в Балтимор, казва:

„Пациентите, които получават трансплантация преминават през строго наблюдение, при което меланомът трябва да се открие преди ракът да започне да се разпространява. Рискът от развитие на меланом и разпространение на туморни клетки в други части на тялото е най-висок през първите четири години след трансплантацията.“

„Резултатите показват, че дерматологичният контрол при пациенти с трансплантация, особено през първите четири години увеличава възможността за ранно откриване на меланома и за предотвратяване на развитието на метастатичното заболяване“, споделя Робинс.

Данните от статистиката на Националния институт за рака показват 74 000 случая на меланоми, диагностицирани през 2015 г. в САЩ и около 10 000 души, които са в напреднал стадии и е малко вероятно да преживеят годината. Според учените шансовете за оцеляване зависят от стадия на меланома. Въпреки че 98% от хората са диагностицирани с локализиран меланом и оцеляват повече от пет години, едва при 17% се наблюдават метастази на други места по тялото.

Учените изследват степента на развитие на меланома сред 14 000 пациенти, получили трансплантация на органи в Съединените щати между 1987 г. и 2010 г. Изследователите отбелязват, че участниците в проучването имат бял цвят на кожата.

В хода на проучването се прави сравнение за степента на преживяемост при меланом, който се развива след трансплантация и рак на кожата при хора, които не са преминали през процедурата. В проучването са участвали 182 души, които развиват рак след трансплантация и 131 000 диагностицирани с меланом.

Оказва се, че пациентите, които са получили трансплантация на органи са изложени на три пъти по-голяма вероятност от фатален край в резултат на опасния меланом.

„Не е ясно защо хората, подложени на трансплантация на органи са изложени на по-голям риск от поява на меланом, но се предполага, че има най-малко две възможни причини, с които може да се обясни връзката“, казва Робинс.

„Според резултатите малките меланоми, които не са открити по време на трансплантация стават агресивни, след като пациентът започне да приема медикаменти, които потискат имунната система и възпрепятстват отхвърлянето на трансплантирания орган“, казва Робинс. „Учените смятат, че високият риск от локализиране на меланом в начален етап при реципиентите на органи има връзка с излагане на ултравиолетова радиация и прием на имуносупресивни лекарства. Изследователите смятат, че медикаментите увеличават щетите от радиацията върху кожата.“

„Открихме, че рискът от локализиран меланом се повишава при пациенти след трансплантация, които приемат имуносупресивно лекарство-азатиоприн. Предполага се, че този медикамент уврежда кожата след излагане на ултравиолетови лъчи“, казва Робинс. Тя допълва: „Необходими са повече изследвания, които да потвърдят констатациите.“