След като информационната система отчете неочакван бум на новите заразени и наближаването на рекордите от юли, последва почти светкавична реакция от страна на премиера, който свика Оперативния щаб на среща в Министерския съвет и обяви завръщането на преустановените още в край брифинги, провеждани всеки четвъртък.

Защо се завръщат брифингите на оперативния щаб

Здравният министър докладва на премиера актуалните данни и мястото на България по заразени на Стария континент, като към момента сме на 26-ти, а през юли бяхме достигнали до 2-ро.

Здравните власти у нас успяват да контролират разпространението на COVID-19 и не се допуска препълване на болниците.

Според доклада на здравния министър са закупени достатъчно предпазни средства, които при необходимост могат да стигнат за медицинския персонал за срок от 6 месеца.

На срещата присъстваха и докладваха за разпространението на COVID-19 пандемията председателят на Оперативния щаб, който изчезна от медийното пространство почти напълно след прекратяването на брифингите в края на месец май.

Преди малко повече от месец медиите съобщиха, че обучава студентите по медицина как да реагират и обгрижват пациенти при взривове, повод за това беше създалата се ситуация в Ливан.

Освен Мутафчийски на срещата в Министерския съвет бяха директорът на УМБАЛСМ „Пирогов”, д-р Кантарджиев и директорът на Столичната РЗИ, както и финансовият министър и бивш здравен Ананиев.

Намаление на новите заразени през последните 2 седмици

През последните 2 седмици заразените у нас намаляват с над 6,5%, докато в Европа тенденцията е към ръст на установените нови случаи.

Премиерът посочи, че мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19 в момента се прилагат ефективно, затова и не се обсъжда вариант, при който да се връщат контролни пунктове, да се затварят търговски обекти и бизнеси.

Борисов допълни, че в сравнителен план държави, в които са приложени строги мерки, са с повече заразени, отколкото у нас.

Идеята на премиера за възобновяване на брифингите всяка седмица е във връзка с очакваното начало на сезона на грипните и вирусни инфекции.

Основната цел е опазване на здравето на хората и след това да се поддържа икономиката, коментира и спекулациите с увеличаването на заплатите в здравните и социалните служби.

Посочи, че то е заслужено, тъй като работещите в тях са си го заслужили на 100%.

Здравният министър заяви, че в изготвяния проект за бюджет за 2021 г. се залагат средства както за заявените над 2 млн. ваксини от Европейската комисия за COVID-19, така и за лични предпазни средства.

Според предварителната информация покупката на ваксините няма да натовари толкова много бюджета, тъй като цената на заявените трябва да е около 10 долара или общата стойност на поръчката ще е в порядъка на разходите за провеждане на избори – не повече от 50 млн. лева.

Предвижда се и продължаване на изплащането на допълнителни 1000 лв. за медицинския персонал на първа линия за неограничен период от време.

Дават по 1000 лв. и на немедици в лечебните заведения

Планирано е да бъде разширен обхвата на тези, които получават допълнителното материално стимулиране, за да няма напрежение между колеги, както се случи в началото, когато бе обявена програмата.

Ще бъдат включени и служители на институциите, които осъществяват здравния контрол и са на първа линия, но не са с медицинско образование.

Проф. Мутафчийски се включи, като докладва за състоянието на въоръжените сили и началото на академичната година на курсантите във военните университети.

Не се допуска разпространение на коронавирус сред курсантите и академичната година протича нормално.

Междувременно още сутринта станаха ясни подробности относно случаите на летален изход, вследствие на COVID-19, които са 6 на брой.

Ситуацията обаче може да се определи като тревожна, тъй като страната ни се нарежда на 5-то място в Европа по починали.

Здравният министър обяснява този факт, че у нас до последно се отлага търсенето на медицинска помощ и едва когато се стигне до сериозни усложнения, тогава българите отиваме на лекар.

До този момент правим всичко възможно да не стигнем до болницата и до личния лекар, това е част от народопсихологията и трудно може да бъде променено.