Според резултатите от проведено в Ню Йорк изследване се установява, че бременните жени 3 пъти по-често се заразяват с коронавирус в жилищата, в които живеят повече хора.

В апартаментите с повече от 1 човек в стая – по-висок риск

Учени от Медицинския център Ирвинг на Колумбийския университет правят проучване на резултатите от тестовете за коронавирус сред родилки, хоспитализирани в болници в Ню Йорк в периода от 22 март до 21 април, когато в града е пикът на епидемията.

От 396 жени, попаднали в селекцията, диагнозата се потвърждава при 71 от тях – това са 17,9%.

След това учените проучили домашните адреси на родилките, а също и социално икономическите фактори, представени от Американския регистър на населението и от Департамента за градско планиране на Ню Йорк.

Установява се, че вероятността от заразяване при жените, които обитават домове и апартаменти, които са най-населени, тоест с повече от 1 човек в стая, била 3 пъти по-висока, отколкото при родилките, живеели при по-добри битови условия.

В районите, където живеели жените с повишен риск, било по-високо нивото на безработица. Изследването нагледно показва взаимовръзката между социално-икономическия статус и струпването на хората с риска от заразяване.

Това обяснява защо афроамериканците и латиноамериканците, които живеят в бедни квартали, са по-висока заболеваемост от коронавирус.

Къде у нас е най-висок рискът от заразяване

Учените също изясняват също, че на разпространението на коронавируса непосредствено влияе гъстотата на населението в отделните домове и квартали, но не и в целия град.

Ню Йорк е градът е с най-голямата гъстота на населението сред всички градове в САЩ, но изследването показва, че рисковете от заразяване в голяма степен са свързани с битовите условия в отделните домове и райони.

Това откритие трябва да послужи за стимул за усилване на профилактичните мерки в бедните райони от страна на здравните власти.

У нас може би най-влошени са битовите условия в кварталите с преобладаващо ромско население, затова и в Ямбол, например, вече избухна огнище там, което обаче затихна.

В ромския квартал на Кюстендил „Изгрев” в момента се наблюдава своеобразен пик на заразени.

С голяма плътност на застрояване, сградите буквално са една в друга, но с добри битови условия, е квартал Манастирски ливади в София, но там жилищата са скъпи и е малко вероятно да има струпване на хора в един апартамент и съответно повишен риск от заразяване.