Много хора, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, практикуват различни диети за отслабване.

Една от най-популярните е нисковъглехидратната – това е ограничение на захарите и другите, особено прости и леки въглехидрати в обичайното хранене в продължение на дълъг период от време.

Макар и постъпването на калории при спазване на тази диета да се ограничава, и определен ефект да има по отношение на свалянето на килограми, учените предупреждават, че не трябва да се прекалява с подобен стил на хранене за дълъг период от време.

Има данни, че ограничаването на въглехидратите предизвиква определени заболявания и повишава риска от преждевременна смърт, поради различни патологии.

Въглехидрати в храната и калории

В храната, освен мастни и белтъчни компоненти, присъстват въглехидрати, органични съединения, осигуряващи постъпването на калории и енергия за тялото чрез бързо повишаване на нивата на глюкоза в плазмата. Сред най-известните въглехидрати могат да се посочат:

  • Обикновена кристална захар – отнася се към категорията на леките въглехидрати, които бързо повишават нивата на глюкоза в плазмата;
  • Скорбяла – отнася се към сложните въглехидрати;

Естествено, че в храненето, освен тях се съдържат множество други въглехидрати както прости, така и сложни, включително и такива, които не могат да се смелят в човешкия организъм, например, фибри.

Въглехидрати – това е най-простият и достъпен източник на енергия за човека, затова те се изразходват първи. Средно собствените запаси от въглехидрати, във вид на гликоген, в черния дроб, за поддържане на определено ниво на кръвна плазма, стигат за денонощие.

Ако запасите от въглехидрати не стигат, тогава започват да се изразходват мазнини. От тях чрез определени метаболитни цикли също се образува глюкоза.

Нисковъглехидратна диета – каква е нейната същност?

Много хора, които се стремят към отслабване, практикуват нисковъглехидратни диети. Те създават условия в организма, когато въглехидратите не стигат за енергия, и с тази цел започват да се изразходват запасни мазнини от тялото.

Сякаш тази диета би помогнала за намаляване на обема на постъпващите калории и стимулира изгарянето на излишни мазнини, и е полезна за хората със затлъстяване и метаболитни разстройства.

Но не всичко е толкова еднозначно, особено ако диетите с ограничение на въглехидрати се спазват дълго.

Учените според резултатите от мащабното изследване правят извод, че ниското потребление на въглехидрати повишава риска от преждевременна смърт. Освен това е установено повишение на смъртността от определени хронични заболявания.

Затова учените настоятелно препоръчват избягване на продължителни нисковъглехидратни диети. Храненето с ограничено количество въглехидрати може да помогне за отслабване, ако е за кратко.

Но тази диета може сериозно да навреди на здравето при продължителен подобен стил на хранене.

Нисковъглехидратна диета и болести, смъртност

Учените разгледали връзката между храненето с ниски нива на въглехидрати и риск от смърт, вследствие на всякакви заболявания сред почти 25 хиляди души.

Всички тези хора взели участие в Национално изследване на здравословното състояние и храненето в период от 1999 до 2010 година.

Освен това изследователите проучили връзката между ограничения на въглехидратите и рискът от гибел в резултат на исхемична болест на сърцето, ракови тумори, а също цереброваскуларни заболявания, сред които и инсулт.

Средната възраст на участниците била 47.6 години, а потреблението на въглехидрати било разчетено в проценти. След това въз основа на тези проценти били разпределени в групи.

Учените следили участниците средно 6.5 години. Участниците също били квалифицирани като пълни и нестрадащи от затлъстяване, съгласно индекса на телесната маса.