Антрален гастрит – това е широко разпространено възпалително заболяване, характеризиращо се с увреждане на пилорния отдел на стомаха. Този възпалителен процес обикновено е с хронично протичане.

В преобладаващия брой случаи за него е характерна бактериална природа.

При спазване на всички препоръки на лекуващия лекар тази патология достатъчно добре се поддава на лечение. В противен случай може да стане причина за образуване на язвени дефекти или дори на различни тумори.

С това заболяване ежегодно се сблъскват голямо количество хора. Според статистиката, сред всички гастрити, на антралната форма се падат повече от 80%. Интересно е, че своевременно медицинска помощ търсят само 10 от 100 души.

Обяснението на това е възможно с това, че много хора предпочитат да се занимават със самолечение или да отлагат до този момент, до който не се развият каквито и да е усложнения. Освен това, понякога това възпаление протича в безсимптомна форма.

Пилорният отдел на стомаха се нарича още и антрален. Средно е с дължина от 4 до 6 см.

Между пилорния отдел и дванадасетопръстника се намира пилорният сфинктер, отговарящ за регулацията на стомашния сок, постъпващ в червата, а също и за предотвратяване връщането на храна.

Основна функция на антралния отдел е алкализиране на храната преди преминаването ѝ в дванадесетопръстника. Освен това анатомичното образувание изпълнява и моторна функция.

При възпаление на пилорния отдел се блокира образуването на бикарбонати. Това способства за повишаване киселинността на стомашния сок, и навлизането на прекомерно кисело съдържимо в червата.

Лигавицата на дванадесетопръстника се уврежда, което води до образуване на язвени дефекти впоследствие.

Както вече казахме, в преобладаващия брой случаи антралния гастрит е с бактериална природа. Негов възбудител е бактерията с название Helicobakter pylori.

Чрез образуваните от него ензими този микроорганизъм способства за намаляване на вискозността на стомашната слуз. Това създава благоприятни условия за по-нататъшно придвижване на бактериите и прикрепването им към стената на пилорния отдел на стомаха.

Чрез активното размножаване на тези микроорганизми лигавицата се уврежда и се нарушава работата на секреторния апарат. На фона на повишената киселинност с течение на времето в патологичния процес се въвличат и други отдели на стомаха.

Съществуват редица косвени фактори, които създават благоприятни условия за развитие на антрален гастрит. На първо място, това е небалансираното хранене.

Прекаляването с твърде пикантна храна, честите хранения в движение, продължително гладуване – всичко това може да способства за активация на патогенна флора.

Тук следва да се спомене, че хората, които се придържат към строги диети за отслабване, също са в рисковата група.

Симптоми при антрален гастрит

Това заболяване в продължение на дълъг период от време може да не се съпровожда с никакви симптоми. Клиничната картина се появява едва когато възпалителният процес се е усложнил от някакви състояния.

С прогресирането на патологията болният започва да се оплаква от болки в епигастралната област. Първоначално болковият синдром възниква приблизително около 1.5 часа след хранене, а впоследствие се появява и при дълги интервали между храненията.

Лечение

Включва назначаване на антибактериални препарати, инхибатори на протонната помпа и препарати бисмут. Паралелно се назначават и спазмолитици, антисекреторни средства, ензими, гастропротектори.

Профилактика на антрален гастрит

Достатъчно е правилно хранене, справяне с вредните навици – употреба на алкохол и цигари, а също избягване на силен стрес.