Повечето от нас са с различно мнение по отношение на въглехидратите. Мнозинството са убедени, че на тях се дължи вкуса на различните хранителни продукти, но същевременно са страшно вредни.

Оттам произхожда и вечната борба с въглехидратите, популярност на нисковъглехидратните диети и неразбирането какво това представлява този основен нутриент?

Полезни или вредни са въглехидратите, да ги избягваме ли

НЕ ям въглехидрати

Това твърдение винаги ще бъде погрешно. Смята се, че въглехидрати са само хляб, макарони, сладко. А всъщност такива има във всяка храна.

Въглехидратите се подразделят на захароза и скорбяла. Към първите – простите, се отнасят само известни на нас глюкоза, фруктоза, захароза – състояща се от първите две и др., но и, например, млечната захар, лактоза, която се съдържа в млякото.

Вторите /сложни въглехидрати/ представляват полизахариди, състоящи се от дълги вериги, събрани от прости въглехидрати. Могат да се разделят на усвоими и неусвоими. Се отн

Към усвоимите се отнася скорбяла – картофи и други представители, събрани от прости въглехидрати.

Могат да се разделят на усвоими – със скорбяла и неусвоими въглехидрати.

Сред неусвоимите са скорбяла – картофи и други представители на растения с луковици, кореноплодни и т.н., гликоген – същият въглехидрат, с който самият организъм се запасява за по-бързо реагиране.

Към неусвоимите полизахариди, които могат да се открият в ежедневното меню, се отнасят, например, фибри – растителни влакна, на които са богати плодове, зеленчуци и зърнени.

Не се усвояват, защото ензимите не са в състояние да се разградят, но фибрите са необходими за нормално храносмилане.

В същата група попадат пектини, от които могат да се направят гелове за производство на мармалад, желе и т.н.

Пектините се съдържат не само в ябълките и в лимоните, но и в захарното цвекло.

Въглехидратите са едни от основните компоненти на практика всеки хранителен продукт. Повечето калории при ядене на растителна храна се получават от въглехидрати. Да се избегне тяхното потребление не е възможно.

Въглехидратите са вредни за организма

Този основен хранителен компонент е полезен за организма по редица причини:

  • Първо, това от трите основни макроелемента, в списъка на които са също белтъци и мазнини.
  • Второ, въглехидрати – най-ефективният източник на енергия за мускулите, за мозъка и за нервните клетки. Затова и диетолозите препоръчват хранителния режим да се изготвя по такъв начин, че ежедневно 45-65% от енергията да се набавя от въглехидратите. Спортистите, мускулите на които се нуждаят от въглехидрати, следва да се придържат към максимални показатели, а хората с диабет към минимални, но не и да се пускат под посочените норми.
  • Въглехидратите са и фибри, а те са необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт, за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и др. Жените е препоръчително да ядат по 25 грама фибри дневно, а мъжете – 38 грама.

От въглехидратите се пълнее

И отново се връщаме към фибрите. Приемът на препоръчително количество такива въглехидрати удължава усещането за ситост.

Въглехидратите зареждат с енергия, необходима за поддържане на постоянно ниво на физическа активност. Хората, на които тази енергия не им е достатъчна, се движат по-малко и не до такава степен предразположени към трупане на излишни килограми.

Когато организмът се лишава от достатъчно въглехидрати за набавяне на енергия, то тогава се обръща към други източници – към белтъци и мазнини. Но невинаги са подходящи за това.

Ако мускулите умеят да използват мазнините за получаването на енергия, то мозъкът има нужда само от въглехидрати.

Нисковъглехидратните диети са по-ефективни от другите за отслабване

При подобен род диети храните с високо съдържание на въглехидрати се заменят с такива, богати на белтъчини и мазнини, а също и на храни, в които се съдържат по-малко въглехидрати.

И разбира се, за да бъде ежедневният разход на енергия по-висок от количеството калории, получено с храната. Смята се, че недостигът на въглехидрати ускорява процесите на отслабване.

Наистина редица изследвания показват, че отслабването с нисковъглехидратна диета е по-бързо. Но следва да се припомни, че влиянието на състава на храната върху общия разход на калории е незначително.