Защо медицината има нужда от роботи? Как те се превърнаха в очи и ръце на хирурзите? Роботите обаче не се ограничават само до оперативните интервенции. Днес роботи се използват в много области на здравеопазването – от грижа за болни до рехабилитация на пациенти.

Доставка на лекарства, телемедицина и дори частична замяна на лекар – както в първите етапи на поставяне на диагноза, така и в ежедневната грижа за болните.

Какво и как днес се изпълнява от медицинските роботи, и до какви висоти достигна изкуственият интелект в медицината. В някои случаи роботите мога да се справят по-добре от лекар.

Робот и лекарство – сътрудничество или конкуренция

Роботи за нацията на дълголетниците

Японският робот Риба вече отпразнува десетилетие от пускането на първата версия и дори се сдоби с второ поколение в усъвършенстван вариант.

Не може обаче да се сравнява с лекар и с медицинска сестра – функциите му са на много по-примитивно ниво. Но пък може да замени няколко силни здравни работници – медицински брат и санитар. Роботът има силни и дълги ръце.

RIBA може да мести и да пренася пациенти, дори да ги люлее на ръце. Може да носи до 80 килограма. Умее внимателно да вдига хората от легло, носилка и дори от пода.

Самият факт, че Риба е рожба на японската научна общност съвсем не е случайност. Японците са нация от дълголетници, броят на старите хора достига 6 милиона и постоянно се увеличава.

Много от тях се нуждаят от ежедневна грижа и силни ръце, за да ги местят от креслото на количката, и от количката на леглото, да ги придружават до банята.

Механичните ръце не се уморяват, и на медицинските сестри ще им остава време и сили за пълноценна грижа. Освен това, РИБА умее не само да носи на ръце, но и да служи като опора на старите хора при ходене.

Още едно японско изобретение, облекчаващо работата на медицинския персонал – робот-доставчик на лекарства. Той носи препаратите от аптека по рецепта или по лекарско предписание.

Паметта на един робот позволява обслужването на до 500 пациенти.

Пазарът на роботи помощници активно се развива. Различните механизми позволяват да са стационарни или движещи се – умеят да намират човека у дома по гласа или благодарение на анализатор на изображения. Те са способни да забавляват, да установяват и дори да изпълняват роля „подай-донеси”

В един от японските университети учени заедно с инженери от Панасоник провеждат изпитания на специално устройство за възстановяване от инсулт.

Компаньони и терапевти

В телемедицината също не минава без роботи, и това не е изненадващо. Това са комплекси, които сами могат да се движат сами по зададен маршрут или да се управляват от разстояние чрез 4G. Те имат вградени камери, дисплеи, динамика и микрофони.

Но не само – има също и средства за провеждане на диагностични процедури – измерване на температура, кръвно, пулс или пресмятане на данни от преносими от пациенти датчици.

Най-важното е, че този робот дава възможност на лекаря виртуално да присъства и да преглежда пациента без личен контакт, моментално да получава резултати от изследвания, да общува с него и да дава предписания.

Роботи хирурзи

Първият робот асистент се е появил през 1985 г. PUMA 560 помагал при извършване на неврохирургични операции. Малко по-късно е изобретен още един робот помощник на хирурзите. От 1992 г. роботите от серията RoboDoc започват да се използват от ортопеди при протезиране на ставите.

По-късно бяха създадени роботите асистенти Зевс и Езоп. Разбира се, те не заместват лекарите, тъй като всички се управляват от хирурзи.

В края на 20 век се появява Да Винчи, робот, които дава възможност да се извършват операции отдалечено.

Хирургът при такива операции не стои на стола или над пациента, а седи зад пулт. На монитора вижда оперираният участък на тялото във формат 3D с многократно увеличаване. Докторът не работи със скалпел, а с джойстик, с който управлява робот с 4 ръце.

Операциите, които днес се извършват с Да Винчи основно са в областта на онкохирургията. Благодарение на високата точност те помагат за по-бързото възстановяване, а лекарите правят 2 пъти повече операции, отколкото обикновено.

Конкуренция или сътрудничество

Въпреки невероятните успехи на изкуствения интелект, става все по-ясно, че пациентите няма как да разговарят с екрани на компютри или да се съгласят машина да им казва от какво са болни.

Изкуственият интелект ще влезе в ролята на партньор или като подкрепа, който освобождава лекарите от рутината и им помага да се съсредоточат повече върху изкуството медицина, което роботите една ли ще усвоят.