Ако се изпотяваме по време на тренировка във фитнеса или при говорене пред публика, това е естествено.

Отделянето на пот е физиологично явление, което позволява на организма да се охлажда, за да се предотврати прегряване.

Ако започнем да се потим силно без каквато и да е обективна причина както сме се излегнали в леглото и дори след активно използване на антиперспирант, има вероятност нещо със здравето ни да не е наред.

Кои са възможните причини за силно изпотяване в покой

1.Хиперхидроза

Ако се потите без причина, дори и в прохладно помещение, може би страдате от хиперхидроза.

Понякога този симптом сигнализира за вероятни проблеми в организма – определена инфекция, сърдечни проблеми, хиперфункция на щитовидната жлеза или дори рак. Освен това може да е предизвикан от нервна превъзбуда.

Симптомите на хирерхидроза са доста характерни – силно изпотяване, от лицето се стичат капки пот, а ръцете стават прекалено влажни.

2.Отлична физическа форма

Обилното изпотяване може да е признак на отлична физическа форма или усилия за постигането ѝ.

При отлична спортна форма изпотяването започва по-рано, отколкото при другите хора, защото тялото вече е адаптирано към физическа активност.

Поотделянето помага за ефективно поддържане на оптимална телесна температура по време на тренировки.

3.Болна щитовидна жлеза

Ако постоянно ви е горещо, постоянно сте изпотени и трудно понасят летните горещини, това може да е признак на хиперфункция на щитовидната жлеза – хипертиреоза.

Един от най-разпространените симптоми на хипертиреоза е непоносимост към топлина. Щитовидната жлеза, която регулира процесите на метаболизма, става прекалено активна, и се претоварва като прегряла кола.

Други симптоми на хипертиреоза са повишено кръвно, безпричинно отслабване, а също и ускорен сърдечен ритъм. За щастие, хиперфункция на щитовидната жлеза лесно се открива и се лекува с помощта на лекарствени препарати.

4.Пушене

Колкото и да е странно, но пушенето също може да е причина за силно изпотяване. Този ефект на цигарите се дължи на химическото съединение ацетилхолин, което се образува в организма под въздействие на никотин.

Ацетилхолинът стимулира потните жлези, поради което започва обилно потене. Затова не желаете да се изпотявате без обективна причина, опитайте да спрете цигарите.

5.Болни бъбреци

Понякога обилното изпотяване може да е свързано с бъбречни заболявания. Възможно е нарушаване на процесите на филтрация и образуването на урина. Затова и организмът чрез потта започва да отделя излишната течност.

6.Вината може да е на лекарствата

Обилното изпотяване може да се предизвика от препарати срещу еректилна дисфункция, сред които виагра, някои антидепресанти, а също и лекарства, съдържащи фенилефрин и псевдоефедрин.

Не е задължително да се спират, но е добре да се консултираме с личния лекар, за да разберем може ли тези медикаменти да се заменят или пък да се направи опит да се установи друга причина за потоотделяне.

7.Изпотяване от хипогликемия при диабет

Ако на фона на диабет в определен момент възникне световъртеж, треперене или обилно изпотяване, това може да е признак на понижаване на нивата на кръвна захар.

Това патологично състояние предизвиква освобождаване на адреналин, който е отговорен за изпотяването.

Тялото започва да се бори със стресовата ситуация и потните жлези в режим на пълна бойна готовност.

В краткосрочна перспектива това може да се коригира с едно кубче захар или с плодов сок.

8.Твърде много вълнение

Ако твърде много се потим преди среща или интервю за работа – това е нормална реакция на тялото на стрес и безпокойство.

Прекалената тревожност предизвиква сърцебиене, повишава се артериалното налягане, влияе на честотата на дишането, и се повишава телесната температура.

9.Изпотяване от хронична умора

Обилното изпотяване често се съпровожда с миалгичен енцефаломиелит – медицински термин за синдром на хроничната умора. Според данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ, нощното изпотяване може да е сигнал за ранен стадий на тази болест или на рецидив.

10.Вероятна инфекция

Обилно изпотяване е възможно да предизвикат редица инфекции, от грип до ангина. Не трябва да се забравя и за не толкова разпространените остеомиелит и ендокардит, при които също се стимулира активността на потните жлези.