Руброфития /рубромикоза, руброфитоза, микоза, предизвикана от червени трихофитони/ - хронично инфекциозно заболяване, предизвикано от гъбичките от род трихофити, характеризиращо се с често рецидивиращо протичане със засягане предимно на кожата и нокътните плочки на ръцете и краката и по-рядко кожата на торса и крайниците в областта на големите гънки – глутеална и аксиларна.

Заболяването е доста разпространено в държавите от Далечния Изток, Югоизточна Азия. След Втората световна война заболяването се разпространило и в европейските държави и в Америка.

От рубромикоза страдат само и единствено хора, като на честотата на заболеваемост възрастта и полът не оказват влияние.
Развитието на заболяването се обуславя от редица фактори като:

Екзогенни /фактори на околната среда, които въздействат на кожата /:
- Повишена активност на потните жлези;
- Прекалено сухота на кожата;
- Често нарушаване на кожната повърхност;
- Мазоли и отоци на кожата на краката;
- Несъблюдаване на правилата за лична хигиена – ходене на бос крак в обществени бани, спортни зали, душове, носене на чужди обувки.

Ендогенни /фактори, които водят до отслабване на съпротивителните сили на организма към различни инфекции, поради особеностите на самото тяло/:

- Ендокринни заболявания – намалена функция на щитовидната жлеза, захарен диабет;
- Обменни нарушения – затлъстяване;
- HIV-позитивните, както и при наличие на СПИН;
- Онкологични патологии;
- Периодът след трансплантация на органи;
- Продължително лечение с антибиотици, химиопрепарати, хормони;
- Хронични заболявания на вътрешните органи;

Лечението на заболяването е обикновено с доста голяма продължителност, тъй като патологичният процес протича хронично с чести рецидиви. Но въпреки това прогнозата е благоприятна.

Какви са причините?

Причинител на заболяването е Trichophyton rubrum. То се предава от човек на човек при наличие на ендогенни и екзогенни фактори за заразяване.

Инфектирането се осъществява при непосредствен контакт с болен от рубромикоза, както и чрез досег с неговите лични вещи като хавлия, халат, пемза, пила за нокти, ножица. По-рядко заразяването се извършва при посещение на басейни, душове, бани.

Какви са симптомите?

Инкубационният период точно не е установен. Началото на развитието на заболяването зависи от количеството на причинителя, попаднал върху кожата и от състоянието на имунната система на организма.

Засягане на краката

Кожата на ходилата на краката се оцветява в наситено червено. Роговият слой на кожата се удебелява, става груба, започват лесно да се забелязват леки набраздявания. Кожните повърхности стават сухи, а в областта на гънките се появява бяло лющене.

Инфекциозното огнище обхваща напълно повърхността на ходилото, страничната и задната повърхност на стъпалото, гънките между пръстите на краката и нокътните плочки.

Разграничават се 3 вида рубромикоза на ноктите:

• Нормотрофичен – от страничните повърхности на ноктите се появяват петна и ивици с бяло-жълт цвят, като постепенно цветът на целия нокът се променя.

• Хипертрофичен – цветът на нокътните плочки става сиво-кафяв като те рязко се удебеляват, губят блясъка си, потъмняват и стават чупливи. В някои случаи е възможно да се наблюдава разрушаване на ноктите, започващо от страничната им повърхност.

• Онихолитичен – засегнатата част от нокътя става сиво-кафява и се отделя от нокътното легло.

Лечение на руброфития

Като терапия при това заболяване се назначават за локално третиране противогъбични препарати като ламизил, клотримазол.

Освен това при рубромикоза на нокътните плочки се изисква назначаването на антимикотични медикаменти за вътрешен прием.