Първата ваксина в света, която предпазва от заразяване с коронавирус или по-точно предотвратява разболяване от COVID-19, е вече регистрирана в Руската федерация, това обяви президентът на страната Путин по време на проведеното днес заседание на правителството.

Първата ваксина в света срещу COVID-19 вече е регистрирана

В разпространеното чрез руска информационна агенция съобщение, в което се цитира президентът на Руската федерация, регистрацията на ваксината е от тази сутрин.

Препаратът, който е одобрен като ваксина срещу COVID-19, е достатъчно ефективен. След поставянето му се формира траен имунитет, като наблегна на това, че са преминати всички необходими тестове.

За да придаде още по-голяма достоверност на казаното, руският президент посочи, че и една от дъщерите му е участвала в експеримента и е била поставена от ваксината.

Повишение на температурата може да симптом след ваксинация

Според описанието на руския президент след първата доза се е стигнало до повишение на температурата, до фебрилни стойности – от 38 градуса.

Температурата обаче бързо се е върнала към нормите и на следващия ден се понижава до малко над 37 градуса.

При поставената втора доза дъщерята на руския президент също вдига температура, но не толкова колкото след първата, всичко тези симптоми са вече минало и тя е добре, допълни още Путин.

Руският държавен глава също така отбеляза, че симптомите при дъщеря му са по-скоро изключение, при повечето, на които е поставена ваксина срещу COVID-19 изобщо не усещат нищо, още по-малко пък да вдигат температура.

Обявеното преди малко повече от седмица регистриране на ваксина срещу COVID-19 от Русия наистина стана факт около 10 август.

Големите фармацевтични компании в САЩ, които заявиха, че в напреднал етап на разработването на ваксина, бяха изпреварени от Русия, макар и според външните експерти препаратът, който се използва за изграждане на траен имунитет срещу COVID-19 може да отвори кутията на Пандора.

Руският президент не посочи какви количества могат да бъдат произведени от ваксината и колко хора ще бъдат ваксинирани, дали ще могат и други държави да правят поръчки за внос от Русия.