От няколко месеца ръкостискането се смята за опасно. Пандемията накара човечеството да преразгледа начините за приветствие, но с течение на времето ръкостисканията започнаха да се завръщат, а може би не трябва.

Не само коронавирус, но и други инфекции могат да се предават от длан на длан. Какви още опасности ни застрашават при този разпространен начин за приветствие?

Опасно ръкостискане

По данни на изследване на учените от Университета на Колорадо, по ръцете на средностатистическия човек могат да се открият приблизително 320 бактерии от 150 вида.

За своя живот обикновеният мъж прави около 15 000 ръкостискания или поне така е било преди пандемията.

Изследването на учени от Университета на Колорадо, резултатите от което се публикувани през 2008 г., показва, че при жените микрофлората на ръцете, количеството видове микроорганизми, е по-разнообразна, отколкото при силния пол.

Това не зависи от честотата на миене на ръцете. Учените обясняват това с по-киселото pH на мъжките ръце.

Според изследване от 2013 г. експерти от Университета Мичиган установяват, че само 5% от хората си мият ръцете след тоалетна достатъчно добре, че да бъдат отстранени бактериите.

15% от мъжете и 7% от жените изобщо не си мият ръцете след тази процедура. Дори медицинските работници невинаги се придържат към основни хигиенни правила – по данни от 2019 г. само 40% от лекарите и медицинските сестри си мият ръцете така, както правилата го изискват.

Колко оцеляват патогенните микроорганизми

За да разберем какви инфекции реално можем да хванем при ръкостискане, и какви – не, трябва да си представим какви микроорганизми могат да оцелеят на ръцете на човек.

Кожата ни не е благоприятното местообитание, тя си има постоянни жители, които не са готови да делят място под слънцето с пришълци. Обработваме кожната повърхност с миещи средства, на тях попадат убийствени за много микроорганизми слънчеви лъчи, и дори въздушната среда далеч не е подходяща за всички тях.

Ръцете са сред най-населените участъци на тялото. На дланите има 3 пъти повече видове бактерии, отколкото на предмишниците или на лактите.

Количеството видове бактерии на дланите отговаря на броя на видовете, които обитават хранопровода, устата, дебелото черво, а при някои хора ръцете може да са и още по-населени.

Изследванията показват, че способността на патогенните микроорганизми за оцеляване може да се различава доста силно.

Така броят на бактериите Ешерихия коли става с 2 пъти по-малък само след 6 минути, а клебсиелите – след 2 минути.

Ентерококите могат да оцелеят не повече от 2 часа на връхчетата на пръстите, както с ръкавици, така и без тях, също както и шигелите.

Преживяемостта на ротавирусите след 20 и 60 минути след нанасяне на кожата е 16,1% и 1,8% съответно.

Жизнеспособността на вирусите на парагрипа и риновируса след час не превишава 1% и 37,8% съответно.

На неувредена кожа, дори на средностатистически здрав човек може да се открие златист стафилокок, клебсиела, протозои и актинобактерии.

Особено често златист стафилокок се среща при диабетици, страдащи от бъбречна недостатъчност, хроничен дерматит.

Инфекциите, които можем да хванем при ръкостискане

1.Контагитозен молуск

Провокатор на тази болест е близкият родственик на вируса на вариолата, който основно засяга кожата. Най-често инфекцията засяга деца до 10 г.

Възрастен също може да хване инфекцията, включително и чрез ръкостискане. Характерните образувания с полусферични възли с вдлъбнатина в центъра при възрастни най-често се формират по половите органи. При лоша хигиена вирусът може да се озове на дланите.

2.Сифилис

Обикновено се предава по полов път. Предизвиква от бледата трепонема, образуваща характерен вид язва – твърд шанкър.

Както и в случая със заразния молуск, сифилистичните образувания обикновено се развиват по половите органи, но неспазването на мерките за лична хигиена може да доведе до попадането му на дланта и предаване на друг човек в процеса на ръкостискане.

3.Херпес

Най-разпространената разновидност на херпес инфекцията е лабиалният херпес, който предизвиква образуване на характерни мехури по устните.

Провокатор в този случай е вирусът на обикновения херпес. Съществуват и безсимптомни форми на заболяването, а също и вирусът може да се окаже на дланта след докосване на засегната област.

4.Човешки папилома вирус

Вирусът на човешкия папилома вирус засяга само кожата и лигавиците. Много е разпространен – 80% от хората, които водят полов живот, са заразяват с него. ЧПВ може дълги години да е в човешкия организъм и по никакъв начин да не се проявява.

Някои негови щамове неслучайно се отнасят към категорията на високия онкогенен риск – при жените ЧПВ може да стане причина за рак на маточната шийка, а при мъжете – на рак на простатата.

Вирусът най-често се оказва на дланите на човек, който не спазва правилата за лична хигиена.

5.Краста

Това заболяване се предизвиква от вид акар, който обитава горните слоеве на кожата, където прави тунели и отлага в тях своите яйца.

Ръцете, особено пространството между пръстите, е едно от най-честите места, където обитават акарите на крастата.

Директният контакт с кожата на заразения човек играе ключова роля при заразяване. При бързо ръкостискане рискът от заразяване е изключително малък.

Все пак за заразяване с акара на крастата е необходим по-продължителен контакт с кожата на болен човек. Но вероятността като такава се запазва.

6.Кожни заболявания – дерматомикоза

Разнообразните гъбични заболявания също могат да се разпространяват чрез ръкостискане. Сред тях са руброфития, микроспория и други инфекции, предизвиквани от микроскопични гъбички.

7.Коронавирусна инфекция и други

Отказът от ръкостискания и режимът с маски, дезинфектанти и ръкавици – това са теченията на новото време, свързани с пандемията от COVID-19 и заплахата от заразяване с коронавирус.

На дланите този вирус и другите провокатори на други вирусни инфекции могат да се озоват при опит да се прикрие носа и устата по време на кашлица и кихане на болен човек.

Коронавирусът и другите вирусни инфекции не проникват през кожата, има риск след ръкостискане човек да си потърка очите и така да внесе инфекцията на лигавицата, където има рецептори, с които да взаимодейства коронавируса и да проникне вътре в клетките.

8.Туберкулоза и ръкостискане

Една от най-популярните заблуди е заразяване с туберкулоза при докосване на болен човек или при контакт, например, с дръжка, за която се е държал.

При ръкостискане с човек, който се е заразил с коронавирус, не е възможно здрав също да се разболее.

Ако обаче кихне или се изкашля, то тогава рисковете нарастват, тъй като при ръкостискане сме опасно близо до него и е възможно да вдишаме микобактерии.

У нас това е много малко вероятно да се случи, тъй като туберкулозата не е ендемично заболяване от доста години, затова и повечето белодробни болници в страната бяха пред затваряне и в изключително тежко финансово състояние.

Сега обаче епидемията от COVID-19 ги реанимира, а и държавата ще отпусне допълнителни средства за подпомагането им. Същото се отнася и за инфекциозните болници.

До преди реформата от 2000 г., с която бе създадена НЗОК, във всеки по-голям град имаше такива лечебни заведения, но след това, тъй като приходите бяха обвързани с извършваните медицински дейности и липсата на пациенти ги принуди да затворят.

Сградите на инфекциозните болници в средните по големина градове започнаха да се рушат, тъй като общините не разполагат със средства за поддържането им.

Какво е заключението

В рисковата група от заразяване с някаква инфекция при ръкостискане попадат хора с напукана кожа на дланите, а също и тези, които са с отслабен имунитет. Затова най-малко трябва да се следи за здравето на ръцете и кожата.

За намаляване на риска от заразяване ръцете трябва да се мият след посещение на обществени места.

И разбира се, ръкостискането не е препоръчително, още повече, че пандемията принуди хората да обърнат внимание на други начини за приветствие, които са и по-безопасни, разбира се.