Очаква се съвсем скоро температурите в страната да се понижат рязко и от почти летните стойности да се върнат към обичайните за същинската есен, а също така ще задухат и доста силни ветрове.

Метеоролозите прогнозират температурите да се понижат за няколко часа с около 10 градуса.

С какво е опасно такова рязко захлаждане и установяване на ветровито време?

Според такива резки промени в температурите са вредни за всички хора без изключение. Силният вятър може да предизвика пристъп на астма. Въздухът при ветровито време, попадайки в дихателните пътища, не успява да се сгрее в носната кухина и попада в бронхите много по-хладен, отколкото би трябвало да бъде.

Това предизвиква спазъм и появата на оток в белите дробове, което е и причината за началото на пристъпа. Вятърът е опасен също и за алергичните хора, тъй като повдига праха и алергените във въздуха, което като така косвено предизвиква реакция у човека.

Ако пък се развие нещо подобно на прашна буря страдат всички хора, а не само алергичните, тъй като прахът с голяма скорост прониква в дихателните им пътища, понеже е невъзможно да бъде спрян от власинките в носа.

За такива случаи се препоръчва само едно избягването на физическа активност на открито и по-малко излизане навън във ветровитите дни.

Също така при внезапна промяна на времето възниква силно главоболие. Това е симптом на мигрена. Промените в кръвното налягане, свързани с промяната на времето, нарушават тонуса на кръвоносните съдове в главния мозък, което е и причината за появата на болковия синдром.

Препоръката в такъв случай е следната – да се приемат обезболяващи препарати, да си осигурите покой и да останете за известно време в затъмнено помещение, разбира се, ако имате такава възможност, в противен случай приемът на медикаментите временно ще подобри състоянието ви.

Чест симптом при рязко захлаждане са и болките в ставите. Поради увеличаването на имунните комплекси в кръвта се засилват и възпалителните процеси. Затова страдащите от ревматизъм хора по-точно от другите чувстват смяната на температурните режими.

В този случай ги спасяват двойната доза обезболяващи и сухата топлина на коленните стави.

При рязко захлаждане или пък застудяване на времето принципно трябва да се придържате към следните съвети – съблюдаване на правилен дневен режим, тоест да се събуждате рано и да си лягате преди 0 часа, да започнете да се храните по-здравословно, като се стараете да не прекалявате с храната, но все пак и да отчитате и факта, че при студено време на тялото му са необходими повече калории и хранителни вещества.

Също така не трябва да забравяте и физическата активност, която първоначално трябва да е лека, поне докато не се установи трайно студено време и организмът привикне, разбира се доколкото е възможно, към тези атмосферни условия.

Този период при младите хора е с продължителност около седмица, а при по-напреднала възраст – малко повече от 2. Но ако почувствате неразположение не губете време за самолечение и отивайте на лекар.

Също имайте предвид, че рязката промяна на времето, както и смяната на сезоните, е своеобразен тест или по-скоро изпитание за целия организъм. И именно това е причината през този период да е много вероятно обострянето на хроничните заболявания.