Избор между обикновен и антибактериален.

Ако попитаме някой какъв сапун е най-добър за профилактика на заболявания – обикновен или антибактериален, най-вероятно ще отговори антибактериален, тъй като специално е разчетен за борба с патогенните микроорганизми.

Антибактериалният сапун не е по-ефективен от обикновен при пандемия

COVID-19 не е вирус, а бактерия, затова няма никакъв смисъл да се използва срещу него антибактериален сапун.

Така нареченият антибактериален сапун не може да унищожава вируси, тъй като вирусите не са бактерии и тяхната устойчивост е по-различна. Такъв сапун както и всеки други може просто да ги отмие.

Препоръчително е да се използва обикновен сапун, а ако няма такъв може и антибактериален, ефектът ще е същият.

Тази информация се потвърждава от Карл Фихтенбаум, специалист по инфекциозни заболявания от Университета на Синсинати.

Няма доказателства, че антибактериалият сапун действа по-добре от всеки друг. Най-важното е ръцете да се мият най-малко 20 секунди.

При липса на вода и сапун дланите могат да се почистят с дезинфекциращ разтвор. От Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ обаче твърдят, че това не е ефективно, когато ръцете са мръсни.

По-опасно ли е да се мием с антибактериален сапун

Ако антибактериалният и обикновения сапун се справят еднакво добре с коронавируса, това означава ли, че нямат никаква разлика. Не съвсем. Има причина да се въздържаме от често използване на антибактериален сапун.

Злоупотребата с такъв сапун може да унищожи полезните микроорганизми, които обитават кожата ни, и я правят по-суха и чувствителна.

Така при епидемия от коронавирус ръцете трябва да се мият колкото се може по-често, антибактериалният сапун по-скоро може да навреди.

FDA съобщава, че обикновеният сапун се справя не по-зле от антибактериалния, а последният дава усещане за фалшива безопасност.

Мийте си ръцете с обикновен сапун, но като спазвате някои правила. Не използвайте антибактериален сапун редовно, за да запазите кожата си здрава. Не си пипайте лицето с мръсни ръце и всичко ще бъде наред.