Пясък в бъбреците – това е опасен симптом и в повечето случаи означава развитие на бъбречнокаменна болест. Бъдете бдителни и се информирайте навреме, тъй като лечението на това заболяване е сложно и времеемко.

На пясъкът в бъбреците, за разлика от камъните, малко се обръща внимание. Или поне докато човек не се сблъска с неизбежната в тази ситуация бъбречна колика.

Уролозите твърдят, че не по-малко от 70% от пациентите търсят помощ единствено и само, когато едва поносимата болка в долната част на гръбнака продължава повече от един час.

Своевременното и правилното лечение позволява избягване превръщането на пясъка в камъни.

Каква е причината за образуването на пясък в бъбреците?

Последствията от това състояние могат да бъдат крайно нежелателни. Но преди да говорим за лечението, е необходимо да си изясним по каква причина се появява в бъбреците.

На първо място следва да се отбележи, че появата на пясък съвсем не е случайна. Съществува цяла съвкупност от фактори, поради които рискът от развитие на заболяването може да нарасне сериозно:

  • Генетични предпоставки;
  • Неправилно хранене – белтъчна храна, мазна, пикантна солена;
  • Дефицит на витамини от групата А и Д;
  • Горещ климат на постоянното местоживеене – този фактор не се отнася към нашите географски ширини;
  • Хронични заболявания на вътрешните органи – гастрит, язва, простатит;
  • Употребата на минерална вода с висока минерализация.

Какво следва

Отговаряйки на въпроса колко е опасен пясъкът в бъбреците следва да има предвид, че това заболяване излага на сериозен риск здравето и поради тази причина, към неговото лечение трябва да се пристъпи незабавно.

Ако малкото количество песъчинки в организма е допустимо, защото са в разтворима форма и без проблеми се извеждат през пикочните пътища.

Но когато се активират процесите на тяхната кристализация започват проблемите с тяхното изхвърляне от организма и човек започва да изпитва осезаем дискомфорт.

Пясъкът в бъбреците може да доведе до образуването на инфекции, поради травмиране на пикочния мехур, а също и на стените на уретера.

Ако своевременно не се вземат мерки и не се пристъпи към лечение, малките частици започват да нарастват и се превръщат в камъчета, които в определен момент неизбежно ще затворят пикочните пътища.

Това на свой ред може да обуслови развитието на пиелонефрит. Бъбреците при това заболяване силно се възпаляват, а телесната температура се повишава над 38 градуса.

И тъй като вътрешните органи поради възпалителния процес започват да функционират доста по-бавно, се появяват отоци по лицето, ръцете и краката.

Уринирането предизвиква силни болки, които увеличават интензитета си с прогресирането на заболяването. Освен това в урината може да се появи кръв.

Какво може да се направи в такъв случай?

При първо подозрение за наличие на пясък в бъбреците веднага трябва да се потърси лекарска помощ и да се направят пълни изследвания.

Специалистът ще определи стадия на заболяването, съставът на пясъка и ще назначи специална диета, която съществено ще подобри общото състояние на пациента и ще сведе до възможен минимум вероятността от възникване на нови бъбречни колики.

В никакъв случай не следва човек самостоятелно да си поставя подобна диагноза и още по-малко пък да си назначава лечение.

Подобни опити не само няма да дадат никакви резултати, но и при определени обстоятелства могат да влошат състоянието. Особено в случаите, когато симптомите не се дължат на пясък в бъбреците, а някакво друго заболяване.