Разразилото се бурно обществено недоволство по повод обявеното от здравния министър връщане на задължителните маски на открито от 22 октомври, очаквано провокира реакция от страна на премиера, който при откриването на днешното заседание на Министерски съвет предупреди Ангелов много да внимава какво ще напише в новата заповед за промяна на противоепидемичните мерки, която ще е в сила повече от месец – до 30 ноември.

Влиза ли в сила на заповедта на Ангелов, ако не е Държавен вестник

Заповедта бе публикувана преди броени минути от здравно министерство, но според юристи, за да има реална юридическа сила и да не съществува риск да бъде прогласена за нищожна от ВАС при обжалване от страна на граждани следва да се обнародва в Държавен вестник.

Досега обаче през целия период на епидемията у нас не е имало такава практика заповедите на здравния министър за въвеждане на противоепидемични мерки да се обнародват.

Делата, които бяха заведени от граждани още по време на извънредното положение срещу заповедите на здравния министър не са приключили, макар и самите актове да загубиха действието си след края на извънредното положение.

В голямата си част новата заповед възпроизвежда съдържанието на досега действащата, с леки допълнения. Новост е въвеждането на задължение за работодателите за осигуряване на предпазни средства за служителите.

Ново е съдържанието на I, т.8 от заповедта, в която се въвежда задължение за носене на маска на открити обществени места, на които не съществува възможност да се спазва дистанция не по-малко от 1,5 метра. Не е задължително да се носи маска, допускат се и други средства, които покриват устата и са изброени – шалове, кърпи и шлемове.

Без маски за деца до 6-годишна възраст                                           

За носенето на маските на закрито почти няма промяна от досега действащата заповед. За първи път в II, т.9 на заповедта сред изключенията за носене на маски както на закрито, така и на открито, се прави за деца до 6-годишна възраст.

Родителите няма да са длъжни да слагат маски на малчуганите. По време на спорт също няма да е необходимо да се носи предпазно средство, както на открито, така и на закрито и това е изрично упоменато.

Специална подточка в II, т.9 е създадена за гостите в телевизионни предавания, които не ще бъдат задължени под страх от административно-наказателна отговорност да носят маски.

В т.11 на Заповедта се налага мярка за придържане към разстояние между лица на открито, които не са от едно семейство или домакинство, от не по-малко от 1,5 метра.

Изрично са описани задължените лица относно спазването на противоепидемичните мерки от първите точки от Заповедта, това са работодатели, органи по назначаване, юридически лица, управители на търговски обекти, относно осигуряването на маски за работниците и служителите, както и на безопасни условия за работа, като рискът от заразяване следва да е сведен до минимум.

Заповедта доста олекотен вариант заради Борисов

С новата заповед се отменя действащата все още, при която маските на открито не бяха задължителни, но все пак публикуваната преди минути е в доста по-олекотен вариант за гражданите, отколкото това, което бе обявено от здравния министър и предизвика истинска истерия в социалните мрежи.

За съжаление, въпреки създаденото задължение за гражданите да носят маски отново не е предвидено осигуряването на по-големи количества предпазни средства и или на сравнително приемливи цени.

Прости сметки показват, че за осигуряването на маски за еднократна употреба при спазване на изискванията за хигиена на едно семейство, състоящо се от двама родители и две деца би струвало по над 700 лв. месечно.

Носенето на една и съща маска за продължителен период от време може да навреди повече, отколкото да помогне, и това е една от основните тези, които застъпва и доц. Мангъров, но все пак щом медицинските експертни съвети са одобрили носенето на маски с обструкцията на премиера, то тогава би следвало да се съобразим, въпреки посочените съображения.

В приложенията към заповедта на здравния министър е посочено, че дезинфектантите, с които се обработват повърхностите, следва да се одобрени от здравното министерство. Въвежда се и понятие критични точки за дезинфекция – места, през които минава голям поток от хора.