Разкъсването на сухожилие става за миг, но има и дългосрочни последствия. Джеф Руберти, професор по биоинженерство от Североизточния университет изпитва това върху себе си.

От болезнена травма във фундаментално откритие

Играейки футбол в почивката на конференция през 2017 г., той смятал да направи красив финт, но вместо това получава много болезнена травма, която го кара да забрави за дълго за футбола.

Лежал с вдигнат крак нагоре и от нямане какво да прави, изгледал 100 най-велики филма на всички времена. След това още 2 месеца ходил в специален твърд ботуш, но и за този период кракът му не се възстановява напълно.

Джеф Руберти по неволя се заинтересува от темата на лечение на подобни увреждания. Узнава, че бързи и гарантирано успешни варианти на възстановяване на сухожилия не съществуват.

Хирурзите обикновено или оставят тъканите да зараснат сами, или зашиват разкъсването ръчно. Впоследствие е необходим дълъг период на обездвижване, а след това не по-малко дълъг и на раздвижване на травмирания крайник.

Като биоинженер Руберти решава да намери по-добър начин. И за начало започва да изучава влакната съединителна тъкан, състоящи се от колаген и еластин.

Колагеновите влакна са всъщност миниатюрни нишки молекули, които се събират във все по-големи нишки, задържащи клетките ни на място. Биоинженерът установява, че тези молекули са със специфични свойства.

Ако се сложат в чашата на Петри, нищо няма да се случи. Но стига да има се окаже леко разтягащо въздействие и започват да се свързват и образуват струноподобни структури.

Колагенът се свързва при разтягане на тъканите

Това е фундаментално откритие. Изследването показва, че колагенът се събира в естествени носещи конструкции при разтежение. По-стабилен е, когато го дърпаме, отколкото ако не го докосваме.

На бионинженерът му хрумва брилянтната идея, че ако сложи молекули колаген в мястото на разкъсаното сухожилие и ако приложи правилно натоварване към тях, то сухожилията ще започнат да се възстановяват сами на място и травмите ще зарастват в пъти по-бързо.

Реализацията обаче не се оказва толкова проста, тъй като въвеждането на свободен колаген в увредени тъкани е на практика безполезно.