Под термина възраст на сърцето се подразбира риск от нарушаване на функцията на сърдечно-съдовата система. Основно се касае за инфаркти и инсулти. Колкото по-младо е сърцето, толкова по-малък е рискът от развитие на такива патологии.

По редица лесни въпроси може да се оцени възрастта на сърдечния мускул и да се определят неговите перспективи. За разчет се използват ръст, тегло на човека, а също и индекс на телесната маса.

Освен това в списъка с фактори, влияещи на риска, могат да се разграничат:

 • Наличие на вредни навици;
 • Ниво на физическа активност;
 • Показатели на артериално налягане;
 • Ниво на захар и холестерол в кръвта;
 • Наличие на съпътстващи хронични заболявания – диабет, бъбречни заболявания, затлъстяване, хронична обструктивна белодробна болест.

При мъжете рисковете за сърцето са повече, отколкото при жените. Разбираемо е, че тестът няма да замени консултациите с лекар, самолечение не трябва да се провежда. Здравето на сърцето трябва да се проследява, това е важна задача. Неслучайно сърдечни заболявания са на първо място в списъка с причини за смъртност.

Какво е необходимо да знаем за здравето и за младостта на сърцето

Сърцето на човек е уникален орган, който изпитва колосално натоварване през целия живот. Към 75-годишна възраст сърцето извършва около 3,5 млрд. съкращения, и след това постепенно угасва неговата функция по обезпечаване с кръв на целия организъм.

Показатели на баланс на сърдечна функция:

 • Пулс в покой от 60 до 90 удара в минута;
 • Артериално налягане от 100 на 60 – млади, до 135/85 – зряла възраст. Над 140/90 – това е хипертония.

На здравето на организма, включително и на сърцето, влияят 3 фактора:

 • Генетика;
 • Начин на живот;
 • Възприятие на света – емоции.

Календарната възраст може да не съвпада с биологичната в положителна или отрицателна страна. Сърцето на здрав човек му позволява да живее, да се труди, да обича, да твори.

Внимание към симптомите

Необходимо е внимателно да се вслушваме в себе си, ако се появят следните симптоми:

 • Бързо уморяване;
 • Обща слабост;
 • Задъхване;
 • Болки в гърдите отляво;
 • Прескачане на сърцето – неритмичен пулс;
 • Отоци – най-често на краката.

Как да запазим здравето и младостта на сърцето

Как да съхраним здравето на сърцето и да удължим неговата младост. Първо, ако на конкретен човек в рода са живеели до по 80-90 години, то има шанс да живее дълъг и пълноценен живот, ако не се случи остра ситуация – тежка травма или остро тежко инфекциозно заболяване.

Второ, следва да се съблюдава здравословен начин на живот и разумен баланс на физическа активност и отдих – нощен сън по 7-8 часа за възрастни.

Необходимо е да се поддържа умерена физическа активност – ходене по 40-50 минути на ден, плуване, гимнастика, подвижни видове спорт – футбол, бягане, волейбол и други. Касае се обаче не за професионални дисциплини и занятия със спорт.

Последните не влияят добре на състояние на сърдечния мускул. Продължителната хиперактивация на сърдечно-съдовата система става причина за нейното преждевременно стареене.

Освен това професионалният спорт предизвиква удебеляване на стените на сърцето с развитие на хипертония и аритмия – нарушения на правилната ритмична работа на сърцето.

Що се отнася до хранене трябва да преминем към правилното меню – риба, ядки, морски дарове и храни, богати на калий, витамин С, йод, калций и ликопен.

За удобство на запомнянето – това са продукти с червен, жълт и зелен цвят.

Задължително условие е липса на вредни навици – тютюнопушене, честа употреба на алкохол, препарати, предизвикващи привикване.

Също така следва да се коригира дневния режим. Така например, нощните смени се отразяват неблагоприятно на здравето и възрастта на сърцето. Също следва да се въздържаме от продължителни психоемоционални стресови събития.

Трето, необходими са положителни емоции. Това са семейство, общуване сред колектив, занятия с музика, изкуство, четене на книги, получаване на нова информация.

На човек е необходимо да му е интересно да живее, да узнава нови неща и да създава.

Сърцето на млад човек на възраст 25-50 години може да работи балансирано и да запази запас от здравина за дълги години, ако се спазват горните 3 условия.

В противен случай може да се развие хипертония и атеросклероза – две основни причини за преждевременна гибел на сърцето.

И обратно, при хора на 55-60 години при наличие на добра генетика и здравословен начин на живот сърцето може да работи като часовник, да остане младо и да позволява да се живее пълноценен и интересен живот.