Ако всяка сутрин трудно ставате от леглото, защото се събуждате сред нощ и дълго не можете да заспите, то не сте сами. От нарушения на съня с различна степен на тежест страдат около 1,5 млн. българи.

Какви са основните причини за нощното бодърстване

Какво да правим, за да спим по-добре

9 причини защо се събуждаме посред нощ

1.Сърфиране в Интернет преди сън

Синият спектър на светлината, излъчвана от екраните на мобилните устройства, може да бъде полезна през деня, тъй като действа ободряващо. Но пък може да е разрушителна вечер, когато трябва да си лягаме.

Дългото взиране в екрана на мобилно устройство известно време преди лягане може да наруши образуването на хормона мелатонин. Дори и да успявате да заспите бързо, скоро ще събудите и няма да можете да се върнете отново в обятията на Морфей.

Препоръките в тази насока е да намалим осветлението у дома след залез слънце, а също и да оставим настрана устройствата 2 часа преди лягане, това ще ни помогне да спим по-добре.

2.Много вода през деня

Спазване на питеен режим през деня – това е гаранция за добро здраве и общо състояние. С наближаване на времето за лягане, количеството на течностите следва да се намали.

Старайте се да не пиете много преди лягане. В противен случай сънят ви ще бъде прекъснат и ще ви се налага да ставате, за да ходите до тоалетна. Ако и след като ограничите течностите, продължат проблемите с нощното събуждане с позив за уриниране, това е повод да се направи консултация с лекуващия лекар.

3.Проблеми с простатата – за мъже

Събуждане посред нощ за тоалетна при мъжете може да е сред признаците на потенциални проблеми с простатата.

Увеличената простатата с времето може да отслаби пикочния мехур, което да наложи използването на тоалетна по няколко пъти посред нощ.

Ако имате и други симптоми на проблеми с простатата, сред които спешна или честа необходимост от уриниране, слаб поток на урината или неспособност напълно да се изпразни пикочния мехур, това налага консултация с личния лекар. Специалистът ще помогне за определяне на причината за отклонението и ще ви насочи по пътя към оздравяването.

4.Кафето – любимата ви напитка

Навярно знаете, че не трябва да пиете кафе час преди лягане, тъй като е последвано от поява на безсъние. При хората чувствителни към кофеина, кафето изпито няколко часа преди лягане, може да предизвика същите проблеми.

Кофеинът оказва най-силно влияние върху организма час след изпита чаша кафе. След това приблизително 50 процента от изпитото кафе се отделя от организма на всеки 4-6 часа. Така и да изпиете едно кафе 6 часа преди лягане, все пак в организма ще остане около 50 процента от кофеина, което може да предизвика проблеми със заспиването.

Ако причината за нощното бодърстване е в кафето, то е добре да не пиете изобщо следобед, а само сутрин и преди обяд.

5.Пушене

Тютюнопушенето е още една разпространена причина за проблеми със съня. И се касае не за това, че зависимостта ви принуждава да се събуждате посред нощ, за да изпушите цигара. Никотинът, както и кофеинът е стимулатор. И затова може да предизвика затруднения със заспиването.

6.Твърде късна вечеря

Забързаният ритъм на живот понякога ни кара да вечеряме късно. И това е нормално. Ако обаче вечерята ежедневно е непосредствено преди лягане, това силно натоварва храносмилателната система. Това се явява пречка за пълноценния нощен отдих.

Голямо значение им храната, която ядем преди лягане. Пикантната храна може да предизвика киселини или дори апнея на съня.

За предпочитане са леките храни преди лягане – източници на сложни въглехидрати – овесени ядки, кафяв ориз или булгур със зеленчуци.

7.Червено вино

По начало спиртните напитки помагат за по-бързо заспиване, но те имат и коварното свойство да правят съня повърхностен, карат ни да се събуждаме посред нощ.

8.Обстановката в стаята пречи на заспиването

На качеството на съня може да окаже влияние и атмосферата наоколо. Така твърде високата температура в спалнята може да предизвика затруднения със заспиването. За оптимална температура се смята 17 градуса.

Още един провокатор на събуждането – това да се занимаваме с рутинни неща в леглото, например, да правим нещо на лаптопа, това също може да ни накара да се събудим посред нощ.

9.Апнея на съня

Разпространена причина за събуждания е апнея на съня, която не е установена. Признак са – събужданията посред нощ, съпроводени със задух, в такъв случай е необходима консултация със специалист.