Шведски учени от Каролинския институт установиха, че недостатъчното излагане на слънчева светлина може да бъде опасно за здравето и дори да повлияе на продължителността на живота.

За да достигнат до това заключение, учените анализирали данните на около 30 хиляди жени. Периодично било необходимо участниците да отговарят на въпроси в анкети, в които били длъжни да отбележат колко често те престояват на слънце, колко часа средно се излагат на слънчева светлина, посещават ли солариум и използват ли слънцезащитни кремове.

Изследването било с продължителност 20 години. За този период починали 2545 жени от списъка с анкетираните. Учените са забелязали определена закономерност, според която много от тях прекалено малко време прекарвали на слънце, казано по-просто били изправени пред недостиг на слънчева светлина.

При тези от анкетираните, при които витамин D, наричан още „слънчев витамин“, бил с нормални нива, рискът от преждевременна смърт се оказал по-нисък. Според авторите на изследването, резултатите показват, повишената смъртност може би е свързана именно с недостатъчната слънчева светлина.

Следва да се отбележи, че витамин D3 се синтезира в кожата на човека само и единствено под действието на ултравиолетовите слънчеви лъчи.

Основната функция на витамините от група D е осигуряването на усвояването на калция и фосфора от храната, като по-този начин обезпечава здравината на костите и зъбите. Също витамин D също участва в регулацията на клетъчната пролиферация, обменните процеси и стимулира синтеза на редица хормони.

Поради това витамините от група D задължително е необходимо да влизат в хранителния режим на човека. И поради тази причина умерените слънчевите бани са не само приятно, но и полезно занятие.

В същото време прекомерното излагане на слънчевите лъчи може да доведе до сухота и загрубяване на кожата, до поява на бръчки и до други признаци на преждевременното ѝ стареене.

По-сериозните последствия от злоупотребата с излагането на слънчева светлина могат да бъдат изгаряния, алергични реакции и дори рак на кожата.

Още едно неблагоприятно последствие от прекомерното излагане на слънце е слънчевият удар. Това тежко състояние води до загуба на съзнание, което настъпва абсолютно внезапно при продължителен престой на слънце.

Най-опасното заболяване, което е възможно да развие в резултат на дългогодишен престой на слънце, това е рак на най-големият орган на човешкото тяло.

Ракът на кожата е най-разпространената форма на онкологично заболяване в САЩ и броят на случаи в глобален мащаб продължава да нараства.

В тази връзка учените от Британския институт за изследване на рака направиха сензационно и същевременно важно откритие, а именно, че тъмният цвят на кожата на жителите на южните държави ги предпазва от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Мутацията, според тях, се е осъществила чрез естествения подбор.

С цел да потвърдят своите предположения британските учени провели мащабно изследване, в резултат на което било доказано, че при 80% и повече от хората-албиноси от държавите в Екваториална Африка развиват рак на кожата до 30-годишна възраст и по-малко от 10% от тях доживявали до 40-годишна възраст и въз основа на тези данни те достигнали до посочения по-горе извод.

Следва да се отбележи, че не всички кожни повърхности са еднакво чувствителни към слънчевите лъчи. Кожата на корема, кръста, гърдите е най-висока чувствителност към ултравиолетовите лъчи, докато най-слабо чувствителна е кожата на китките на ръцете и на лицето.