Ние постоянно търсим по-бърз и лесен начин да отслабнем. Диетите ни съблазняват с обещаните "драстични" резултати, лекота и простота, но те са рядко разумни или здравословни.

Тези пет диети оглавяват списъка на най-вредните за човешкия организъм. Помнете, че ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно дори е вредно. Прочетете, за да разберете кои диети не бива никога да практикувате.

1. Диета с грейпфрут

Позната още през 1930 г., тази странна диета все още запазва своето ниво на популярност. Идеята й е много проста: ако ядете грейпфрут преди ядене, пиете много вода, приемате леки протеинови храни и забравите за въглехидратите, то вие ще изгаряте повече мазнини.

Привърженици на тази диета твърдят, че ако я направят за около 10 дни, може да отслабнат до 10 килограма. Възможно е да има зрънце истина в това, казва диетологът Ерин Палински - Уейд.

"Смята се, че яденето на грейпфрут може да помогне за намаляване на талията и отслабване на долната част на тялото, тъй като плодът има диуретични свойства. Заради тях, вие изхвърляте много течности".

В допълнение, заради фибрите плодът създава усещане за ситост, а в същото време е ниско калоричен. Така не се чувствате гладен и намалявате общия прием на калории през деня.

2. Диетата с тения

Макар да не е за гнусливите, тази прищявка според слуховете, е била популярна в зората на 20-ти век. Смелчаци са поглъщали на хапчета яйца на тения, така че червеят да расте вътре в тялото им.

Тенията остава и се храни от организма, докато се постигне желаното отслабване. След това тя се отделя с антипаразитно хапче.

"Това е невероятно опасна и нездравословна опция за отслабване, която потенциално може да бъде смъртоносна," казва Ерин Палински - Уейд.

"Не само ще доведе доведе до сериозни хранителни дефицити, които може да предизвикат усложнения, но вие ще си възвърнете теглото обратно веднага, след като паразитът изчезне".

3. Диетата с пипер, лимон и кленов сироп

Въз основа на книгата за детоксикацията на Стенли Бъроуз, нашумява диетата, известна като "Лимонена".  Този чудотворен еликсир се състои само от вода, лимонов сок, лют червен пипер и кленов сироп. Диетологът обещава, че ще загубите голяма част от теглото си и това е така, но не за дълго, казва д-р Алис Ливайн от Лос Анджелис.

"Вероятността да си върнете обратно изгубените килограми веднага, щом спрете диетата и се върнете към твърда храна, е огромна", казва Ливайн.

Според нея има и друг риск - тази диета може да направи така, че за в бъдеще да отслабвате по-трудно. Причината е в това, че подобни нискокалорични диети причиняват загуба на мускулна маса и намаляване на метаболизма ви.

4. Диета с бебешка храна

Идеята е да се замени закуската и обяда с малки бурканчета бебешки пюрета и след това да се яде нискокалорична вечеря.

Ако решите да не ядете нищо друго, освен малки бурканчета с пюрирани храни, най-вероятно ще загубите същото тегло, което и при консумацията на малки порции нормална храна, които за удобство също може да сложите в бурканчета.

"Тази диета ви лишава от удоволствието от яденето на истинска храна и не е добър подход в дългосрочен план за загуба на тегло", казва Алис Ливайн.

5. Диета "Спящата красавица"

Тази диета става популярна след като е спомената в популярния през 60-те години на ХХ век роман "Долината на куклите" и слуховете, че я е прилагал Елвис Пресли.

Това със сигурност е най-мързеливата диета на всички времена. Всичко, което е необходимо да направите е, да пиете сънотворни лекарства, които да ви държат в безсъзнание толкова време, колкото е нужно, за да постигнете идеалното тегло.

По принцип, това е глад, придружен с мускулна атрофия, казва диетологът Ерин Палински - Уайд. "Не само че липсата на храна и вода в продължение на дни може да доведе до по-бавен метаболизъм и дехидратация, но има опасност да увредите всички органи в тялото си, заради неправилна употреба на сънотворни лекарства, добавя тя.