Какви са причините за постоянно сълзене на очите? Всички ние стареем, и адаптационните възможности на организма се понижават, което води до различни патологии.

Болести все по-често стават причина за влошаване на състоянието, а през зимата и в началото на пролетта ни безпокои проблемът с безпричинното сълзене.

Старческо сълзене - как се лекува 

Болести и възраст – каква е връзката

Стареенето е закономерен фактор, противопоставянето на който е трудно, освен това е и неизбежно, но ако правилно се отнасяме към проблема, този процес може да се коригира.

Продължителността на живота в сравнение с миналия век се е увеличила, и закономерно хората в напреднала възраст стават все повече. 

Така се появи статистиката, в която се отразяват количеството патологии, най-често срещани в напреднала възраст.

Някои от тях са свързани със зрението. Повече от 57% от хората над 60 години в една или друга степен развиват заболявания на очите.

Сълзенето на очите е сериозен проблем, и далеч невинаги е свързано с нарушенията във функцията на слъзните  пътища.

Проблемът е, че на изменения се подлага очният апарат и по-точно неговите защитни функции не се справят толкова добре с възложената им задача.

Тези патологични състояния могат да са пряко или косвено свързани със стареенето на организма.

Болестта може да възникне при всеки човек, но в напреднала възраст е по-специфична, и дори има собствено название – старческо сълзене на очите.

Необходим е нестандартен подход към проблема, важно е да се изясни причината за сълзенето и дали не е то симптом на болестта.

Симптоми и причини за сълзене

Днес няма много литература и изследвания по въпроса, затова следва да сме наясно с причините и проблемите, свързани със старческото сълзене и правилно да разработим схема на лечение.

За лекаря е важно да чуе оплакванията, да прегледа зрителния орган, да получи ясно описание на симптомите.

При изследване на слъзните органи следва правилно да се оцени положението и тонуса на клепачите, растежа на миглите, в какво състояние е лигавицата.

С напредването на възрастта кожата става суха, изтънява, провисва над краищата на миглите, това може да доведе до развитие на блефаропатоза.

Понижава се тонуса на мускулите, клепачът може да изглежда леко извит, поради тази причина сълзите текат постоянно. Понякога причина за сълзене е неправилният растеж на миглите.

Това може да се предшества от ечемик, възпаление, микротравми, които предизвикват неправилен растеж на миглите.

Лекарства и капки

Причините за появата на старческо сълзене може да са много, затова лечение може да бъде назначено след пълни изследвания.

Важно е да се изясни дали причината са изменения от възрастта или има заболяване на слъзните органи.

От това зависи и схемата на лечение, и продължителността. За задължителни се смятат профилактичните прегледи в напреднала възраст, тъй като в ранен стадий проблемът е по-лесно да се отстрани.

Същевременно е необходимо да се подходи отговорно към избора на лекарства и да не се назначават голямо количество капки и други средства.

Без бактериограма може да се допусне грешка при изписване на лекарства, и последствие от неправилно проведеното лечение може да е алергична реакция.

Обикновено при хора в напреднала възраст има съпътстващи заболявания на очите – катаракта, глаукома, и за поддържане на зрението в норма е необходимо използване на лекарства.

Вместо едно заболяване се налага да се лекуват няколко с голямо количество препарати. В случай ако се прилагат едновременно, е възможна промяна на анатомичното положение на клепача, вследствие на което се усилва сълзенето.

Ако изписването на няколко препарата не може да се избегне, то между приложенията трябва да има интервал от 15 минути.

При постоянно сълзене е важно да се обясни как правилно да се третират, тъй като това е много важно. Не трябва да се притискат очите, да се притиска очната ябълка.

Несъмнено е по-добре да се излекува заболяването, но ако това не може да се постигне, то е необходимо да се положат усилия, поне да се следват предписанията.