Да започнеш нещо ново никога не е лесно. Свикнали сме да разчитаме само на подкрепа от околните, но се случва близките да не са готови да приемат новата ни цел. Тяхната неодобрителна реакция може да убие мечтата.

Какво е решението тогава

Изходът е един – да вървим към целта сами, да не разчитаме на подкрепа и одобрение от близките. В това ще ни помогнат следните стъпки.

Научете се да си задавате въпроси и да се вслушвате в себе си

Важно е да се научим да водим вътрешен диалог, по-малко да се вслушваме към критичните забележки отвън. Да започнем да си задаваме въпроси:

  • Това ли е, което искам точно сега;
  • Как се чувстваме, когато общуваме със себе си;
  • Харесват ли ми средствата, благодарение на които могат да стигна до тази цел.

Да ги превърнем в навик съвсем не е лошо – по начало трябва да напомняме на себе си за необходимостта от вътрешен диалог, но рано или късно ще свикнете и вече ще можете и без това.

Наличие на вътрешен интервюиращ и на слушател правят живота ни по-осъзнат и комфортен.

Кога сте постигали цел, разчитайки само на своя опит и умения

Възможно е наум да ви дойде случай, когато ваша идея се е превърнала в пусков механизъм, и довела до задвижването на проекта. А може би, сте се въздържали от критика и благодарение на това се дали повод на голям клиент да ви се довери.

Постарайте се да си спомните колкото се може повече такива истории. Всяко, дори най-незначителното постижение, това е успех. Не подценявайте себе си и своите заслуги.

Целият успешен опит е ваш строителен материал за текущия проект, за който ще направите всичко възможно да се реализира.

Подкрепете себе си сами, вместо да очаквате такава от другите

Какво разчитате да получите от другите? Може би, безропотната вяра във вас и във вашите начинания? Или желаете да получите думите – всичко ще ти се получи, кой, ако не, а ти, не се съмнявам в теб.

Дори и този близък човек да не подкрепи вашата инициатива, мотивирайте себе си така както би го направил той.

Намерете екип от единомишленици

Това може да са хора от различни социални групи и проекти – например, общност от млади бизнесмени или участници в тренировки по актьорско майсторство.

Най-важното е да намерите хора, които както и вие, правите стъпки към мечтата в сходната област.

Вашата задача е да подхранвате с идеи, мисли, да се формира позитивна нагласа в компания на тези, които са на една вълна с вас. Също можете да се обедините с някой от участниците, който да ви вдъхновява да продължите напред, а вие него.

Необходимостта да се отчитаме за резултатите от предприетите действия ни прави по-дисциплинирани.

Представяйте си успеха

Представете си, че сте направили първите крачки към целта и ще започне да ви се получава. По пътя ще срещнете хората, които са ви необходими. Фантазирайте как клиентите правите първите поръчки при вас.

Представете си как получавате положителни отзиви за своята работа. Потопете се в състоянието на успех, почувствайте го. Какво изпитвате?

Възбуждане, възторг? Усещате как адреналинът ви се покачва. Възможно е накрая да ви стане спокойно и леко?

Колкото се може по-често се връщайте в това състояние и вижте, че стъпките по пътя към целта стават все по-лесни, все по-малко ще буксувате. Това е, защото знаете как се усеща успеха.

Хвалете себе си

В края на деня задължително си спомняйте, каква е стъпката, която сте направили днес.

Повече не можете да стоите на едно място, напреднали сте в посока постигане на мечтата и заслужавате похвала. Ако не успявате да откриете причина да се похвалите, задайте си въпроса – За какво днес съм благодарен на себе си?

Разбира се, съвсем не е лесно да останем без подкрепа от роднини и близки, но създалата се ситуация дава възможност максимално да осъзнаем пълния си потенциал.