Сега е прието да се говори за ползата от нея както за физическото, така и за психическото здраве. Сексологът Александра Катехакис разказва в кои случаи мастурбацията може да бъде опасна и какво да правите с това.

Александра Катехакис e сексолог, директор на Центъра за пълноценен секс в Лос Анджелис. Авторът на книгата „Еротичен интелект – как да разпалим силно пълноценно желание и да се отървем от сексуална зависимост“ .

Мастурбацията може да бъде отлично средство за облекчаване на напрежението или за справяне със сексуалния глад при липсата на партньор.

За повечето от нас е естествена част от живота и пълноценна сексуалност. Но се случва и така, че желанието за самозадоволяване преминава границата на разумното.

В тези случаи „безопасният секс“ може да се превърне в зависимост и да има такива фатални и разрушителни последствия, като например наркоманията или алкохолизмът.

Предпочитайки мастурбацията пред интимните отношения с партньор, ние се оказваме в изолация. Освен това в определен момент спираме да контролираме своите позиви на обществени места. Откъде идва тази зависимост?

Когато едно дете преживява травма или е подложено на насилие, на него не му стигат възможности да изрази гнева си, отчаянието и тъгата.

Освен това в семейството може да съществува гласна или негласна забрана за оплакване и да се говори за преживяванията. Страхувайки от открит конфликт, детето може да постави потребностите на своя мъчител/и или на дисфункционалните членове на семейството са над собствените желания.

Тези неблагоприятни емоции не отиват никъде, а предизвикват вътрешен дискомфорт, който изисква да бъде разрешен, и без достъп до психотерапевт или подкрепа на близки деца може да се прояви като предразположеност към зависимости.

Мастурбацията е една от най-достъпните форми за заглушаването на страданието – затова е необходимо само спокойствие, нужно е само собственото тяло.

В някакъв смисъл това е уникален наркотик, който не можеш да купиш за пари. За съжаление, за много сексуално зависими мастурбацията се превръща в тяхната първа доза.

Ако мастурбацията се превърне в натрапчива потребност, на първо място трябва да се усвоят различни начини за самоуспокоение – медитация, разходки, дихателни упражнения, йога. Това помага за нормализиране на сексуалния живот.

Но това в по-голяма степен се отнася за мъжете, тъй като за жените самозадоволяването позволява по-добре да опознаят собственото си тяло и съответно да са наясно какво всъщност желаят да получат от своя партньор в леглото.

Докато при мъжете освен посочените неблагоприятни ефекти, които са изцяло в психически и емоционален аспект, има и физиологични, като например прекомерна загуба на полезни минерали, като цинк например, и ако мъжът се храни непълноценни, и не приема в достатъчни количества от него, с течението на времето е възможно да възникне недостиг.

Освен това честото еякулиране, както и прекаляването със секса, също водят и до изтощаване на тялото като цяло, и на нервната система най-вече, като е възможно мастурбацията да затрудни способността на мъжа да се концентрира върху работата.

А и когато вече е налице зависимост, както и по-горе бе посочено, се стига до прояви на ексбиционизъм, като дори наскоро медиите у нас писаха за такъв случай.

Предразположеността към зависимости се дължи на някакъв недостиг в живота на човека, а в случая с мастурбациите, това е липсата на сексуален партньор, която се наслагва в изключително неприятни и травмиращи преживявания в детска възраст.