Почти всеки от нас понякога усеща, че се чувства самотен. Приблизително ¼ от населението на Земята изпитва това чувство през по-голямата част от своя живот. Но какво представлява всъщност самотата и какво означава тази дума за всеки от нас?

„Самотата – това е, когато нямам близки и приятели“, „Аз станах самотен, когато умря кучето ми“, „Самотата – това е старост“, „Ако не получавам нито 1 СМС дневно, се чувствам абсолютно самотен“. Тоест самотата е като щастието, всеки я разбира по своему.

Човек, който се чувства безполезен и дори непълноценен, някой, който се е вглъбил в себе си и вярва, че е отделен от другите – това е неговата участ и съдба. А също и този който въпреки цялото си желание и многократните си опити не успява да си създаде желаните от него социални връзки.

Но, без да се разбира причината, не може да се помогне на такъв човек. А в някои случаи се оказва, че да му се помага изобщо не е нужно, тъй като понякога самотата бива пресилена.

Зоната на комфорт за интроверта

Такъв човек в повечето случаи живее добре – има свой апартамент, домашни любимци, надомна работа и дори приятен във всяко едно отношение партньор, който живее отделно, но така на човека интроверт му е по-удобно.

Въпреки това от време на време на същия този човек му се натяква от различни страни: „Ти работиш от дома, тоест не общуваш с колеги? В клуба на хората с котки и кучета не си ли член? Не се ли страхуваш, че и 1 чаша вода няма кой да ти подаде? Колко си самотен! Ние ти съчувстваме!“

И постепенно в съзнанието на човека интроверт започват да се прокрадват различни мисли – може и да е истина и животът, който досега му се е струвал много приятен, всъщност е просто едно самотно съществуване на един никому ненужен човек.

Не на последно място роля в подобни умозаключения имат стереотипите.

В аптеката, поликлиниката, в магазина, в списанията често интровертите попадат на рекламни фотографии със симпатични възрастни двойки, които заедно се лекуват, купуват си лекарства, правят съвместни покупки, а тези праведни работещи хора през почивните дни отдъхват заедно с децата и внуците си в забележителни селски местности.

Те по този начин се чувстват щастливи. А интровертите, за съжаление, не…

Разбира се, такива двойки съществуват и в реалния живот, но, за съжаление, не са в такова количество, каквото ни втълпява натрапчивата реклама.

Всички тези прекрасни снимки на привидна семейна идилия, могат да бъдат закупени от едно обикновено фотостудио и е много вероятно, по-голямата част от тези привидно щастливи семейства да са „съставени“ от специално подбрани фотомодели.

И не е вярно, че животът на тези фотомодели е много по-успешен от този на повечето от нас.

Ако вие сте интроверт, тоест човек, характеризиращ се с това, че е съсредоточен върху вътрешния си свят -  в случай че вие в детските си години не сте общували интензивно и изпитвате повече страдание от дълъг престой сред весела компания, отколкото когато четете няколко часа класика, то вашите критерии за самота не са такива, които желаят да ви натрапят околните.

Вие смятате, че страдате от самотата? Опитайте се да разберете – действително ли това са страдания, обусловени от това, че не общувате достатъчно с други хора. Или страдание от това, че не живеете така както е прието в рекламите по телевизията?