За всеки човек са важно ежедневно мероприятие е нощният отдих с пълноценен по продължителност сън. Пълноценният сън е гаранция за добро настроение и висока работоспособност, но само не и в ситуациите при болки в кръста. Неприятното мъчително усещане буквално ни съсипва деня, а през нощта не ни оставя да се наспим. Причините за болките в кръста е възможно да са различни заболявания и травми на гърба, патологични процеси. Но без значение от тях, е необходимо да организираме нощния сън така, че да намалим болките и максимално да облекчим състоянието. Какво може да се направи?
Причина за болки в кръста – умора, травми, заболявания
При относително здрави и млади хора най-честата причина за неприятни усещания в кръста са умора и пренапрягане на мускулите. Тогава след кратък отдих и прием на топла вана дискомфортът минава. Ако пък това е силна и остра болка, възникнала внезапно или формираща се с течение на времето, причини могат да бъдат заболявания на опорно-двигателния апарат или проблеми с периферните нерви.
Възможна е болка в кръста от първичен характер, обикновено причините за нея са заболявания, свързани със скелетните мускули и с гръбнака. Най-често това е остеохондроза с прогресиращи дегенеративни изменения в областта на междупрешленните дискове и на самите тела на прешлените. Друга причина може да е спондилоартроза – увреждане на ставите между прешлените.
Причините за болките от друг характер се отнасят към вторичните и могат да се предизвикат от:
• сколиотична деформация на гръбначния стълб;
• инфекциозни заболявания, локализирани в тъканите на гръбначния стълб;
Болезнеността може да възникне в резултат на остеопороза, болест на Бехтерев или новообразувания в областта около прешлените. Често болката е симптом на травма на гърба, дори и да се е оказала незначителна:
• скачане от високо;
• падане по гръб;
До болки в гърба и кръста може да се стигне, вследствие на много други причини, които може да разбере единствено лекар.
Организация на отдих на фона на болезненост в гърба
За да си почиват напрегнатите мускули е важно да подберем правилната поза в леглото. Сънят по корем води до напрягане на мускулите и усилване на болезнеността, затова трябва да спим с леко свити крака в коленете. Така се намалява напрежението върху широките гръбни мускули. Възглавницата трябва да се подлага под областта само под главата и шията, гърбът и раменете трябва да лежат на матрака. Разгъването на коленете с изпъване на краката по време на сън предизвиква болки в кръста.
Сън по корем – малки хитрости
Ако поради травми или други обстоятелства можем да спим само по корем, за облекчаване на болката помагат подръчни средства. Под слабинната област и таза може да се сложи възглавница или сгъната хавлия. Това е необходимо, за да не се напрягат мускулите в зоната на кръста.
Как да ставаме сутрин от леглото при болки?
Освен че пълноценният нощен сън е важен, е необходимо след събуждане да стане от леглото така че да не усилваме болката. След като се събудим е необходимо да раздвижим мускулите на ръцете и краката, като няколко пъти ги свием и отпуснем още в леглото. След това трябва бавно, ако сме спали по гръб, да пуснем единия крак на земята и плавно да пренесем тежестта на цялото върху ръцете и крака опора.