За живеещите в зони със силно светлинно замърсяване е изключителна важност да спят в пълна тъмнина.

Във времена преди изобретяване на електричеството нашите предци са спели в на практика пълна тъмнина.

В съвремието от всички страни сме обкръжени от източници на изкуствена светлина – освен лампите и другите видове осветление, това са и многобройни екрани на електронни устройства – телевизори, компютри и смартфони.

По данни от изследванията, 80% от населението на планетата и 99% от жителите на най-икономически развитите страни живеят в зони на значително светлинно замърсяване.

Научните данни потвърждават, че въздействието на изкуствената светлина през нощта с времето повишава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, рак и диабет.

Светлината през нощта нарушава естествения ритъм на сън и бодърстване

Въздействието на светлина преди лягане и по време на сън може да наруши циркадните ритми, поради което заспиването става по-трудно, и е възможно да се събудим посред нощ.

Хормонът мелатонин, образуващ се в нашия организъм, регулира съня. Образуването на мелатонина обикновено достига максимум в средата на нощта. Постоянното въздействие на ярката светлина в късните часове нарушава образуването на мелатонин, което води до безсъние и други разстройства на съня.

Мелатонинът също способства за понижаване на артериалното налягане и температурата на тялото, затова въздействието на ярка светлина късно вечер може да наруши и тези процеси.

Как сънят в пълна тъмнина способства за здравето и дълголетието

1.Подобрява се синтеза на мелатонин

Липсата на изкуствено осветление по време на сън помага на организма да се върне към естествения ритъм на образуване на мелатонин и така към нормален цикъл на сън и бодърстване.

Освен регулацията на съня, мелатонинът притежава антиоксидантни свойства. Предполага се, че може да защити клетките на организма от увреждания, предизвикани от измененията, обусловени от напредването на възрастта, сред които се намалява рискът от сърдечно-съдови и невродегенеративни заболявания.

Мелатонинът също притежава и противовъзпалителни свойства. С възрастта в организма се усилват хроничните възпалителни процеси, именно те провокират много от заболяванията, обусловени от напредването на възрастта.

Нормализацията на синтеза на мелатонин може да помогне за защита на организма от тях.

2.Намалява рискът от хронични заболявания

Резултатите от последните изследвания показват, че въздействието на ярка светлина през нощта може да повиши риска от различни заболявания – от диабет до рак. Това показват наблюденията на хора, които често работят нощна смяна при ярка светлина, например, медицински сестри и стюардеси.

Неотдавнашен експеримент показва, че само една нощ сън при включена светлина повишава инсулиновата резистентност, с времето това може да доведе до захарен диабет, поради нарушената способност на организма да регулира нивата на кръвната захар.

Получава се, че заради пълноценен отдих е важно не само да се спи определено количество часове, но и да се обезпечат оптимални условия в спалнята.

3.Понижава се риска от депресия

Изследванията показват, че въздействието на дори слаба светлина през нощта повишава риска от депресия при хора в напреднала възраст. Колкото по-продължително е това въздействие, толкова е по-висок рискът.

Учените не знаят какво е обяснението на това, но предполагат, че причината се крие в нарушеното образуване на мелатонин, който както вече е ясно, отговаря за правилното функциониране на биологичния часовник на нашия организъм – циркадните ритми.

Известно е, че нарушението на циркадните ритми само по себе си способства за развитие на депресия. Самата депресия на свой ред повишава риска от различни хронични проблеми със здравето, сред които сърдечно-съдови и диабет.

Как да си обезпечим качествен отдих без препятствия

Ето няколко съвета, които помагат за създаването на подходяща обстановка в спалнята за пълноценен сън и отдих

Плътна врата

Вратите без отвори и разстояния с касата обезпечават добра звукова изолация.

Дограмата също трябва да е плътно затворена

Това също ще спомогне за допълнителна шумова изолация, а отчасти и светлинна.

Поставете на прозорците плътни щори или завеси

Т.нар. наречените щори blackout – пълно затъмнение са направени от специални многослойни материали, блокиращи 90-100% от светлинния поток. Те също способстват за шумова и светлинна, а и топлинна изолация на спалнята.

По възможност не е препоръчително използването на никакви източници на светлина преди сън. Също така е добре да се избягва синя и бяла светлина, а ако не може да се осигури светлинна и звукова изолация в спалнята, тогава по-добре да използваме тапи за уши и маска за сън.