Учени от Университета на Питсбърг разработиха ваксина против новия коронавирус, като използваха за доставка в тялото на болния на лепенка за лечение на импотентност.

Лепенка за импотентност доставя ваксина против коронавирус

Механизмът на доставка на препарата представлява лепенка с 400 микроигли от белтъчно-захарна смес. Идеята да се използва лепенка, с помощта на която се прилагат препарати против импотентност, възниква сред изследователите по аналогия с поставянето на ваксината против вариола, чрез одраскване на кожата.

Смята се, че именно кожата на човек дава най-силната имунна реакция.

Самата ваксина с наименование PittCoVacc – Pittsburg Coronavirus Vaccine се състои от повърхностни белтъци на вируса, които предизвикват имунен отговор на организма.

Прилагането на лепенката е напълно безболезнено. След нейното поставяне иглите навлизат в тялото отделят повърхностните белтъци, като стимулират образуването на антитела, което е достатъчно за неутрализиране на вируса.

Новата ваксина е тествана върху мишки. Учените се регистрирали повишаване на образуването на антитела около 2 седмици след поставянето на лепенката на кожата на гризачите.

Според експертите, образуваните антитела при използване на тези ваксини са достатъчно, за да защитят опитните животни за около година.

Новата ваксина може да се произведе много бързо, ако бъде одобрена

Препаратът в тази лекарствена форма може да се съхранява при стайна температура, и самата система притежава високи показатели за мащабиране, тоест в кратки срокове може да се създаде производство на нова ваксина в големи обеми.

Вече е изпратена заявка в FDA и надеждите са, че първата фаза на клиничните изпитвания ще започне в рамките на няколко месеца.

Експертите на американския орган по безопасност на храните и лекарствата на база на предоставените данни трябва да преценят дали да допуснат провеждането на клинични изпитвания с участие на хора.

Това че ваксината действа на мишки съвсем не означава, че при хората ще е със същият ефект.

Съществува риск и от тази ваксина да няма нужда, тъй като докато бъде одобрена, епидемията ще е отминала, а следващата е възможно да е със съвсем друг тип вирус, за който отново няма ваксина.