Успешно се бори с бактериите.

Пептиден лак може да осигури 100% защита от кариес

Китайски учени съобщиха за създаването ново защитно покритие на естествена основа – пептиден лак, който предотвратява образуването на кариес и способства за възстановяване на зъбите.

По данни на СЗО, зъбният кариес е най-разпространеното неинфекциозно заболяване на планетата.

Традиционното му лечение се състои в премахване на нарушените тъкани на зъба и запълване на образувалата се празнина със специални минерали, най-често днес се използва фотокомпозит.

Китайски учени решават да използват за предотвратяване на кариес механизми заложени от природата.

Зъбният емайл не се възстановява от само себе си, а се разрушава при механично или бактериално увреждане.

Против второто природата е създала сравнително добър защитен механизъм, под формата на антибактериални пептиди, съдържащи се в слюнката на човек.

Те покриват зъбите със слой, препятстващ проникването на вредители. Но съвременното хранене, при което се прекалява със захарта, предизвика бурен растеж на бактериите, и естественият слой се оказва твърде слаб.

Учените си поставят за цел да разработят на основата на естествения антибактериален пептид H5, образуван от слюнчените жлези, нов материал, който ще предотвратява колонизиране на повърхността на зъбите с бактерии, които образуват плака.

В идеалния случай ще се активира процесът на реминерализация.

Лакът против кариес по-силен от слюнката срещу бактериите

Пептидът H5 може да се абсорбира от зъбния емайл и да убива широк спектър от бактерии.

За стимулиране на реминерализацията учените добавят към единия му край фосфорни молекули, които според изследователите, могат да привлекат повече калциеви йони за възстановяване на емайла от естествения H5.

Експеримент с човешки зъбни корени показва, че модифицираната версия на пептина по-добре се абсорбира в повърхността на зъба, по-продължително действа на микробите и предпазва зъбите от загуба на минерали.

Авторите смятат новото антикариесно покритие за пептиден лак. Не лекува зъбите и затваря кариозните кухини, но за сметка на това успешно се бори с техните създатели.

Учените смятат, че в близко бъдеще пептидният лак ще стане задължително средство за ежедневна хигиена на зъбите, както и пастата.