Бързите кръвни тестове, които предлага биотехнологичната компания «Theranos» крият в себе си много подводни камъни.

Сред учените възникнаха редица въпроси относно това колко иновационни са методите, от които се ръководи компанията.

През 2003-та година 19-годишната студентка от Станфордския университет Елизабет Холмс влязла в кабинета на своя професор с предложението да направят компания. Така била основана Теранос, която успяла да привлече почти половин милиард долара инвестиции.

Компанията предлага на клиентите си експресни кръвни тестове, които към момента наброяват около 200. С течение на времето се планира техният брой да се увеличи до 1000.

Теранос се позиционира като компания, която предлага провеждането на точни експресни кръвни изследвания за кратки срокове, без болка и на разумна цена.

Компанията Теранос успя да вдигне доста шум, като дори и родни медии писаха за феноменалния успех на нейната основателка, която успя още преди да навърши 30 да се превърне в най-младата милиардерка в света,но редица експерти отбелязват, че всичко е не повече от добре планиран маркетинг.

Завеждащият катедрата по клинична биохимия в болницата Маунт Синай в Торонто Елефтериос Диаманидис изразява скептицизма си по отношение на „иновационността“ на методите на Теранос.

Експертът подлага на критика 4 аспекта от новата диагностична технология, за която компанията се обявява за лидер.

Скорост на провеждане на тестовете

От компанията на Елизабет Холмс твърдят, че изследването на кръвта на пациентите отнема няколко часа, след което могат да разберат резултатите.

В своята статия Елефтериос Диаманидис пише, че днес преобладаващият брой лабораторни изследвания на кръвта се извършват за 1-3 часа, и това не е никаква иновация на компанията Теранос.

Ако става въпрос за коректните методи на изследване, компанията на Холмс не може да ускори провеждането на изследването.

Единството, в което може да преуспее Теранос – това е да намали времето, което е необходимо за изготвянето на резултатите от кръвния тест.

Стойност на диагностиката

В условията на пазарна икономика не е възможно физически цената на кръвните тестове да се понижи още.

Експертите поясняват, че днес разходите за лабораторно оборудване и реагенти, така или иначе са сведени до минимум, заради жестоката конкуренция на пазара.

 

Ако компанията на Холмс предлага ниска цена на кръвните тестове, това е благодарение на факта, че стойността изкуствено се занижава, като не е възможно покриването на собствените разходи.

Безболезненост при вземането на кръв

В повечето случаи кръв за изследване се взема от вената. В компанията Теранос това се прави от пръста. Но ако прорезът е плитък, взетата проба ще се състои основно от междуклетъчна течност, а не от кръв.

В такива случаи на медицинската сестра ѝ се налага по няколко пъти да прави прорези, за да вземе необходимото количество кръв за изследване.

Диагностика винаги и за всички

По препоръка на лекарите, даването на кръв за изследване е нужно, когато има подозрение за заболяване. Същевременно Елизабет Холмс прокламира, че човек е длъжен постоянно да контролира здравето си и да си прави изследвания тогава, когато иска.

Това от една страна изглежда правилно, но има и някои проблеми. Често този подход е причина за объркване и назначаване на ненужно лечение на пациента.

Затова лекарите призовават спазването на златната среда, тъй като „страстта“ по контрол на собственото здраве може да се превърне в сериозно психическо заболяване.