Всеки зъб е изграден от калций и няколко други органични компоненти. Състои се три слоя – емайл, дентин и пулпа – всеки от елементите има своя специфична функция.

• Емайлът е твърдо външно защитно покритие. Това е най-твърдото вещество в организма. Подобно вещество, наречено цимент представлява защитно покритие на корена на зъба. Различава се от дентина по това, че е жълтеникав на цвят.
• По-голямата част на зъба представлява дентина, разположен точно под емайла;
• Пулпата – най-вътрешният слой, в него се съдържат кръвоносните съдове, които подхранват зъба, както и нервните влакна, които осигуряват усещанията за болка и студ.

Също така пулпата произвежда дентина.

Анатомично зъбът е изграден от корона и корен. Короната е частта, която се вижда в устата. Коренът на зъба е разположен под линията на венците. Зъбът е разположен в костно гнездо, нарече зъбна алвеола, захваната от сухожилие и защитена от венците.

20-те първични или млечни зъби се подменят, като процесът започва при повечето деца на около 6-годишна възраст, с 32 нови постоянни зъби. Увреждането на зъбите, особено на постоянните може да бъде болезнено и сериозно.

Какви са причините?

Денталните наранявания на зъбите най-често се случват при падания, посегателства, спортни дейности, малтретиране на деца и поради множествена травма например автомобилна катастрофа.

Какви са симптомите?

Зъбобол и болки в челюстта са най-честите симптоми на стоматологични наранявания. Някои хора могат да се оплакват от болки при дъвчене или фебрилитет.

Въпреки че зъбът може да е паднал, да се е разклатил, част от него да се е отчупила, рядко засегнатите развиват други симптоми като например:

• Изолиране кървене от устата;
• Формиране на гнойни торбички около устата или от вътрешната страна на бузите;
Промяна в цвета на зъба /може да отнеме дълго време, за да се появи това оцветяване/;
• Подуване на лицето;

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако имате подозрения, че може да сте си наранили зъб или цветът на някой от зъбите ви се е променил, то тогава се свържете със зъболекаря си и си запишете възможно най-ранния част за преглед.

Но ако зъбът е избит трябва да потърсите незабавна зъболекарска помощ, това е абсолютно задължително, ако зъбът ви е постоянен, тъй като ако не вземете мерки да ви бъде възстановен в челюстта в рамките на 30-40 минути след избиването му, ще го изгубите завинаги.

Потърсете спешна стоматологична или медицинска помощ в следните случаи:

• Проблеми с дишането;
• Продължително кървене, което не сте в състояние да спрете;
• Силна болка;
• Подуване на лицето;
• Фебрилитет;

Лечение на счупен зъб

• Ако зъбът е напълно избит, трябва да се изплакне с вода, но никога да не бъде почистван. Той трябва да се държи за короната, тоест отгоре, а не за основата /корена/, за да се навредят на лигаментите му.

Когато зъбът е постоянен, той трябва да бъде върнат обратно в зъбната алвеола. На много от хората ще им бъде неприятно да си реимплантират зъба в челюстта.

В такъв случай трябва веднага да потърсите зъболекар, времето, с което разполагате е около 40 минути, зъбът трябва да се съхранява във физиологичен разтвор, мляко или слюнка.

• Можете да поставите избитият зъб в устата между бузата и венеца, от където е избит зъба. Устата е най-доброто място за зъба, тъй като поддържа корена влажен и го предпазва от бактерии.