По данни на Европейската асоциация по остеопороза на всеки 5 минути се отчита фрактура на шийката на тазобедрената става. За хората над 50 години една секунда често се превръща в предел, който разделя живота на ПРЕДИ и СЛЕД.

Фрактурата на шийката на тазобедрената става е изключително тежка травма, която изисква продължително лечение, и невинаги може да се излекува напълно. Във всеки 3-ти случай са необходими постоянни грижи.

Освен това един от 4 случаи на фрактура на тазобедрената става завършва летално.

Ето защо е толкова важна профилактиката на счупвания, и особено на тези на шийката на тазобедрената става.

Как да предотвратим счупване на шийката на тазобедрената става

Проверка на костна плътност и укрепване на костите

Ниската плътност на костната тъкан увеличава риска от фрактури с 2-3 пъти.

Това обстоятелство е много важно, тъй като при 56% от жените и при 18% от мъжете на възраст над 50 години минералната плътност на костите е по-ниска. 

При 16% от жените и при 2% от мъжете плътността на костната тъкан е толкова ниска, че отговаря на критериите за остеопороза.

При 40% от жените и 16% от мъжете е налице лека форма на остеопения – слабо понижаване на плътността на костната тъкан.

За жените на възраст над 65 години, а също и за по-младите в рисковата група за фрактури, се препоръчва редовна проверка на плътността на костната тъкан. За тази цел съществува специална процедура – денситометрия.

Това изследване е препоръчително да се прави за жени над 50 години веднъж на 2 години.

За мъже над 70 години, а също и за хора, които продължително приемат кортикостероиди, е препоръчително да се обсъди необходимостта от скрининг на остеопороза с лекуващия лекар.

Ако резултатите покажат, че плътността на костната тъкан е ниска, може да се назначи терапия за тяхното укрепване.

Изследване, проведено в САЩ показва, че когато се проверява костната плътност своевременно рискът от опасни счупвания намалява с 36%.

Укрепване на мускулите

9 от 10 фрактури на шийката на тазобедрената става са в резултат от падане. Упражненията, които имат за цел повишаване на мускулната сила и на издръжливостта, а също и на чувството за равновесие, способстват за намаляване на риска от падане с фрактура впоследствие.

Данните от проведени изследвания показват, че жените, които не правят никакви упражнения в продължение на година, са с повишен риск от падане, дори при липса на остеопороза.

Редовните тренировки и упражнения спомагат за намаляване на риска от падане с 20-30%.

Правилно хранене

Целта е прием на около 1000 мг калций дневно – за жени под 50 години и за мъже до 70 години, а след тази възраст по 1200 мг. Важно е да се знае, че за усвояване на калций е необходим и витамин D.

Няма съмнение, че тази комбинация намалява риска от фрактури. Но не следва да се спира с това.

Плодове и зеленчуци, богати на калий, трябва да присъстват всеки ден на трапезата, тъй като положително влияят на метаболизма на калция. Не трябва да се ограничават белтъчините, тъй като са необходими за мускулна маса, което е важно за силата.

Контрол на приеманите лекарства и на зрението

Ако приемате някакви лекарства, и изпитвате сънливост, световъртеж, слабост, или нарушение на чувството за равновесие по време на ходене – обърнете се към лекуващия лекар за преразглеждане на предписаните препарати.

Някои лекарства имат странични ефекти, които могат да увеличат риска от падане.

Още един важен момент – това е зрението. С възрастта виждаме все по-слабо. Но намаляването е постепенно и не особено значително.

Затова не трябва да се забравя и посещението на офталмолог, при нужда да се коригира диоптъра на очилата. Доброто зрение помага за избягване на падане.

Да обезопасим дома и обувките

Повечето падания се случват у дома. Рискът от падане може да се промени с леки промени на жилищното пространство:

  • Премахване на предметите, които стоят на пода и най-вече по стълбите
  • Носете обувки, които са ви по размера. Високите токове, високите подметки или ходенето на бос крак у дома са съпроводени от повишен риск.