Когато се приемат редовно, храните с противовъзпалителни свойства могат да спомогнат за намаляване на инфекциите и възпаленията в тялото и така да предотвратят здравословните проблеми в дългосрочен план, асоциирани с тях. Разбира се, обаче, само при едно условие – че елиминирате от менюто си храните, които пораждат възпалението. Когато възпалителните процеси в тялото ви са под контрол, това ще ви даде не само повече енергия и като цяло ще подобри здравословното ви състояние и ще ви накара да се чувствате по-добре, но ще видите, че отслабването, загубата на излишни килограми и стопяването на мазнините на корема вече става далеч по-лесно.

Опитайте се да добавите храните с противовъзпалителни свойства към ежедневното си меню. Колкото по-често ги приемате, толкова по-малко възпалителни процеси ще тормозят тялото ви. Ето и някои от тях:

Плодове и зеленчуци – всички плодове и зеленчуци, благодарение на богатото си съдържание на фибри и хранителни вещества помагат в борбата с хроничното възпаление, така че уверете се, че приемате достатъчно количества от тях всеки ден. Някои видове свежи плодове и зеленчуци са още по-силни от други. Едни от най-подходящите, които можете да ядете ежедневно са ябълки, малини, броколи, гъби, папая, ананас и спанак.

Зелен чай – той е изключително полезен и помага значително, ако желаете да вталите тялото си, както и да намалите възпаленията в него. Флавоноидите в него притежават натурални противовъзпалителни свойства. Една от активните му съставки, EGCG доказано спомага за намаляването телесните мазнини.

Мононенаситени мастни киселини – тези мастни киселини са полезни за сърцето и помагат да постигнете нормални нива на полезния холестерол, както и да намалят като цяло възпаленията. Добри източници на подобни киселини са зехтинът, бадемите и авокадото.

Омега-3 мастни киселини – проучванията показват, че хранителен режим с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и респективно с по-ниско съдържание на омега-6 мастни киселини помага за намаляване на възпалителните процеси в тялото. Подобни киселини можете лесно да си набавите от орехите, лененото семе и рибата, в частност сьомгата.

Подправки – определени подправки, които включват чесън, куркума, кимион, джинджифил и лют червен пипер имат силни противовъзпалителни свойства, така че можете да се опитате да ги добавяте към менюто си колкото се може по-често.

Вода – да бъдете винаги хидратирани е изключително важно, защото така организмът ви може да се отърве от вредните токсини, които причиняват повечето възпаления. Опитайте се да приемате поне по литър и половина вода на ден, като не забравяте да добавяте по половин литър за всеки 30 минути тренировка или работа.

Пълнозърнести храни – богати на фибри, пълнозърнестите храни спомагат за контролирането на инсулина в тялото ви. Високото съдържание на витамин B в тях също така спомага за намаляването на количеството на вредния ензим хомоцистин, който е сред честите причинители на възпаления в тялото.