Изследователи от катедрата по психология в университета Рутджърс в щата Ню Джърси, САЩ, провели редица експерименти и доказали особеното положително влияние на оргазма върху мозъка на човека.

По-рано учените нееднократно потвърждаваха ползите за здравето от интимния живот за здравето на човека. Но ново изследване показва, че оргазмът помага на човек да съхрани младостта си много по-дълго.

Сексуалните контакти е прието да се свързват с физическо и емоционално удоволствие, обновление на хормоналния фон, способ за намаляване на стреса.
Освен това лекарите твърдят, че редовното сексуално разреждане изпълнява функцията и на прекрасен „тренажор“ за главния мозък на човека.

Също така експерти са установили, че интимните ласки тренират мозъка на човека по-добре от решаването на кръстословици. Известно е, че кръстословиците спомагат за удължаване младостта на мозъка, предпазвайки го от старческо слабоумие.

Така индиректно изследователите съветват хората да се поддържат във форма с помощта на активен интимен живот, за да предотвратят развитие на слабоумие в старческа възраст, а също и за профилактика на различни невродегенеративни заболявания, които се развиват след достигането на праговете на определена възраст.

Според специалистите крепките сексуални отношения и оргазмите ефективно въздействат на главния мозък във всяка възраст.

По време на изследванията специалистите определиха, че „избухването“, възникващо в резултат на оргазма, способства за това, че кръвта по-активно постъпва в мозъка на човека. Освен това в момента на оргазма кръвта допълнително се насища с определено количество кислород, поради ускореното дишане.

Сексуалните контакти помагат на мозъка от наситената с кислород кръв необходими за поддържане на неговото здраве хранителни вещества.

Изследователите съобщиха, че ефектът на оргазма също засилва неговата способност генерализирано да стимулират кората и тези области на главния мозък на човека, които се активират при решение на няколко задачи с висока сложност едновременно.

Според специалистите от катедрата по психология на университета Рутджерс, дори решаването на не толкова елементарно судоку не може да осигури такива осезаеми резултати, тъй като този процес предполага повишаване на активността и тренировка само на някои участъци на мозъка.

В допълнение ще посочим какви секс пози са най-подходящи за жени с болен гръб.

Първо да отбележим, че този проблем е доста разпространен, но не всички знаят как да се борят с него.

Учените опровергаха битуващото мнение, че позата „лъжичка“ е най-добрата за жените, страдащи от болен гръбнак, тъй като се е смятало, че намалява нервното напрежение и натоварването върху тъканта. Всъщност това не е така.

На първо място според специалистите трябва да се определи типа болка и изхождайки от тази информация да се определи и най-подходящата поза.
В зависимост от типа болка, мисионерската поза и позата „мъжа отзад“ са най-добрите за облекчаване на болки в гръбнака при жени.

Експерти съветват жените, които страдат от болки в гръбнака при разтягане на гърба или когато са легнали по корем да правят секс в мисионерската поза.

А що се отнася до дамите, които усещат болка при разтягане на гърба, при докосването му или при сядане за дълъг период от време, специалистите съветват да правят секс в поза „мъжа отзад“.

Въз основа на своите изследвания учените, дори съставиха атлас с илюстрации на различните секс пози за хора, които са се сблъсквали с този проблем.