Патешкото лице вече не е на мода. Преди 2 години социалните мрежи бяха пълни с фотографии на девойки с опънати скули и с прекалено големи устни. Повече те няма да бъдат повод за присмех – гаранцията за успешното селфи не е вече патешката целувка, а усмивката.

Но обемът на работата на клиниките за пластична хирургия не е намаляла само че сега най-модерно е премахването на излишния обем от долната част на лицето. Стандартите за красотата са се променили окончателно и безвъзвратно.

Днес най-популярни са естествените контури на устните. Идеалните устни съгласно стандартите на сезон 2015 година на дължина достигат до условните линии, които преминават през вътрешния край на зениците и са приблизително 1 път и половина по-широки от носа.

Освен това се забелязва, че дебелината на долните устни е 1.5 пъти по-голяма, отколкото на горните.

Тенденцията за увеличаване на устните се е появила отдавна. Но бумът при тази процедура е започнал пред 3-4 години, когато цената ѝ се е понижила. Според статистиката годишно в САЩ се извършват около 3 милиона процедури по увеличаване на устните.

Много момичета се подлагат на тях, за да се доближат до така нареченото висше общество на столицата. Основно това се отнася за тези, които са дошли да покорят столицата ни или някой друг голям град.

Но в последно време тази външност се асоциира с дейността на компаньонките и с предоставянето на секс услуги за пари.

Това доведе до това, че много момичета и млади жени преосмислиха, че увеличените до неестествени размери устни изглеждат грозно и вулгарно.

Днес корекциите на устните се правят много по-ограничено и се използват нови видове гел, които осигуряват ефект на целуваните устни.

За тези, които желаят да продължат да бъдат в крак с последната мода и да намалят излишния обем от своето лице, има няколко начина.

Първо след известно време въведеният препарат се разсейва от само себе си, но излишъкът от него може да се отстрани със специални ензими, най-важното обаче да се доверявате на проверени специалисти за извършване на процедурата.

Да припомним, че за корекция на устните се използва изкуствено синтезирана хилауронова киселина, която е достатъчно безопасна.
А ако устните са уголемени с помощта на силиконов гел, то се налага последният да бъде отстраняван хирургично.

Такива процедури доста отдавна са забранени в повечето западни страни, но все още не са рядкост в България. За тяхното разпространение способства не толкова невисоката им цена, колкото ниската медицинска грамотност на повечето клиенти на пластичните хирурзи.

Какво е всъщност обаче естествената красота?

Доста разтегливо понятие. Представите за идеалната красота с годините са претърпели множество изменения, какъвто е и сегашният случай, но и до днес най-ценния елемент остава естествеността.

И точно, затова жените, които не са доволни от своята външност не трябва веднага да прибягват до радикални мерки, каквито са пластичните операции. Всяка ситуация може да има няколко изхода и разбира се най-целесъобразният вариант е изборът на най-хуманния подход.

Естествената красота е една ценност, която всъщност може да бъде доразвита с помощта на правилно хранене, спорт, придържане към примерен дневен режим, поддържане на подходящи нива на сексуална активност и то до дълбока старост и пр.