Родители и учители са обезпокоени от това, че децата растат в среда, в която сексуалността определя всичко – успех, щастие, благоденствие. Какви опасности крие ранната сексуализация и как да реагират родителите?
Днес деца и тийнейджъри лесно могат да получат достъп до порнографски изображения, а Instagram с неговите възможности за ретуширане предизвиква у много хора чувство за срам, заради несъвършеното им тяло.
Раната сексуализация най-много засяга момичетата и младите девойки, казва семейният терапевт Катрин Маккол. Женските образи, които заобикалят момичето, се превръщат в източник на ролеви модели, по които тя се учи как да се държи, да общува и да изгражда идентичност. Ако в ранна възраст момичето е усвоило, че отношението към една жена е като обект на желание, то тогава у нея може да възникне проблем със самооценката, повишена тревожност, могат да се развият хранителни разстройства и зависимости.
„Страхувам се да си пусна снимката в социалните мрежи, защото не съм идеална“
През 2006-та година Американската психологическа асоциация създаде работна група, за да направи оценка на проблема със сексуализацията на децата.
Според резултатите от нейната работа психолозите формулирали 4 особености, които отличават сексуализацията от нормалното възприемане на сексуалността:
• Ценността на човека се определя единствено от това как изглежда и се държи;
• Външната привлекателност се отъждествява със сексуалността, а тя с щастието и успеха;
• Човекът се разглежда като сексуален обект, а не като независима личност, имаща право на свободен избор;
• Сексуалността като основен критерий за успех агресивно се натрапва от медиите и обкръжението на детето;
„Когато вляза във Facebook, първото, което виждам, това са снимките на познати“, разказва 15-годишната Лиза. „Под най-красивите от тях хората оставят стотици лайкове. И се страхувам да публикувам свои снимки, защото ми се струва, че трябва да бъде също толкова стройна, със също толкова добра кожа и правилни черти на лицето. Да, аз също получавам лайкове, но по-малко, тогава започвам да си представям, че много хора са видели снимките ми, но просто са ги пропуснали, което е ужасно.
Порастват твърде бързо
Животът се движи твърде бързо, и ние усвояваме технологиите, преди да осъзнаем как те променят живота ни, обяснява Рег Бейли. Ако детето изпраща друга снимка или пуска снимка, която могат да я видят всички, то невинаги осъзнава какви биха могли да бъдат последствията.
Според него, родителите предпочитат да подминат тези теми с мълчание. Понякога технологиите сами се превръщат в начин да се избегнат неловките разговори. Но това само подкрепя изолацията на децата, като ги оставя сами да се оправят със своите страхове и тревоги. Защо така се случва? Откъде идва тази неловкост?
През 2015-та година американски информационен портал провел изследване, което показало, че 89% от младите родители смятат, че техните деца порастват твърде бързо – значително по-бързо, отколкото сами те.
Родителите са объркани, не знаят как да разговарят с децата си, чийто опит силно се отличава от техния собствен. И имат основания, половината от родителите казват, че най-важното нещо в един човек за техните деца е красивата външност.
Естествен филтър
Възрастните виждат опасност, но нищо не могат да направят с нея. Не успяват да установят източника на проблема, защото няма единен източник. Има огромна смес от реклами, медийна продукция и отношения на връстници.