Сексуалната несъвместимост и нейните причини безпокоят всяка трета двойка, която търси професионална помощ от сексолози.

Природата на възникване на това явление е обусловена от физиологични или психически отклонения, но най-често единият партньор е недостатъчно внимателен към своята половинка и се държи егоистично.

Сексуално удовлетворените партньори живеят и се наслаждават на пълноценен живот. Различават се 3 фактора защо партньорите са несъвместими в секса:

• Физиология;
• Психология;
• Психофизиология – темперамент;

Независимо от първопричините, ако някой от партньорите не е удовлетворен в интимната сфера, то започват обиди и конфликти.

Истина или мит – сексуалната несъвместимост

Природата мъдро е сътворила човека, но под действието на съвременния свят и на сложните емоционални обстоятелства тънкият механизъм на сексуалността се нарушава.

Ако причината не е във физиологичните различия, останалите моменти могат да се обсъдят и заедно да се преодолеят трудностите.

Най-често мозъкът не дава на човек пълноценно да се наслаждава на секса и изгражда различни препятствия, възпрепятстващи взаимното разбирателство.

В какво може да се прояви сексуалната несъвместимост?

За сексуалната несъвместимост на партньорите указват различните нарушения на сексуалното желание, отслабване на силата на усещанията, липсата на оргазъм, отвращението от любовните игри и към интимния контакт непосредствено.

Често за разрешаването на проблемите в интимната сфера е достатъчен откровен разговор с интимния човек.

Какво може да се превърне в преграда за щастливия сексуален живот?

1. особености във възпитанието – различни семейства, различни правила за етикета и етични норми, които влияят на формирането на правилното отношение към секса.

Например, на животните никой не им натрапва фалшиви норми за морал и поради тази причина те навсякъде се наслаждават на интимност. А човек, поради вродената си скромност се разграничава от удоволствието.

2. Теория на темпераментите – когато в отношенията настъпи криза, по време на която се измислят най-нелепите оправдания и извинения, чрез които единият партньор се опитва да убеди другия, че не си подхождат един друг.

Ако това се случи след дълги години съвместен живот, са възможни 2 обяснения – или единият партньор да е симулирал удоволствие толкова много време, или пък чувствата му да са изчезнали.

За узнаването на истината помага откровен разговор за опасенията, преживяванията, страховете.

3. Предразсъдъци за размерите – този род несъответствие се среща рядко, и за да се намери взаимно разбиране, е необходимо да се проведат експерименти в секса и да се избират оптимални пози, удовлетворяващи и двамата партньори.

4. Елементарен мързел – ако в отношенията се прокрадне хладина, то тогава двойката се изправя пред избор – да действа и да реши въпроса, или да остави всичко както е.

Любовта и съвместния живот – това е огромен труд, който изисква ежедневно внимание и пълно отдаване.

5. Егоистична натура на човека – не трябва само да се взима, но е необходимо да се научим да проявяваме любов и грижа към собствената си страст не само в леглото, но и в ежедневния живот.

6. Сексуални разстройства – не трябва да се игнорират нарушенията, защо не трябва да обвинявате любимия човек за тях, а не се обърнете към лекар незабавно.

Ако двойката се консултира със сексолог още в зародиша на гореописаните ситуации, то със сигурност няма бъдат съществени в интимните отношения.

При физиологично несъответствие партньорите могат да коригират усещанията си и да постигнат организъм чрез правилните пози в секса.