Алергията – това е твърде силен, прекомерен имунен отговор на безвредни вещества от околната среда. Имунната система остро реагира на прашец, акари, отрова на насекоми или на храна, най-често на ядки, ракообразни, поради което възниква възпаление.

Може да варира по степен на тежест, а симптомите са кожен обрив, оток на тъкани, сърбеж, храносмилателни разстройства, дихателни нарушения и дори анафилаксия.

За да се развие алергична реакция към едно или друго вещество, първоначално възниква сенсибилизация. Имунната система се запознава с дразнителя и променя реактивността си в отговор на неговото проникване.

Какво е това сенсибилизация

С термина алергия се описват цяла група патологични състояния на основата на които стои прекомерна реакция на тялото на напълно безобидни вещества.

При здрави хора, когато имунната система оценява определено вещество, например, вирус или бактерия, като заплаха, определени типове левкоцити, а именно В-клетки, се запознават с неприятеля и образуват неутрализиращи антитела.

Този процес е част от нормалния имунен отговор. При хората с алергия имунната система погрешно идентифицира безвредно вещество като заплаха, като запознава с него В-клетки и ги обучава да образуват антитела, които увреждат собствените тъкани.

Това е първо познанство с алергена – било то прашец, храна или лекарство, към което се развива алергия. Нарича се сенсибилация, тоест промяна на чувствителността на тялото към конкретно вещество.

Всичко последващи контакти водят до бурни възпалителни реакции, които увреждат собствените тъкани. Следователно алергията – това е нежелан, аномален имунен отговор на безвредно за други хора вещество, наричано алерген.

Видове алергични реакции

Най-алергенните вещества обикновено са белтъци, съдържащи се в продукта, към който се развива алергия.

След сенсибилизация, първата среща на организма със съответните белтъци, имунната система завинаги запомня неприятеля и обучава В-лимфоцитите незабавно да реагират със синтез на антитела при повторна среща.

Резултатът е, че имунната система реагира с възпаление, което предизвиква увреждане на тъканите и сериозни симптоми.

Тези реакции се определят като хиперчувствителност, те често предизвикват редица нежелани симптоми – кожен обрив, хрема, кашлица, отоци или в краен случай анафилаксия.

Разграничават се 4 типа реакции. При хиперчувствителност първи тип В лимфоцитите образуват IgE и хистамин, заради които възпалението възниква за броени минути. При други реакции на хиперчувствителност II, III и IV тип синтезира други класове антитела.

В реакцията се въвличат имунни клетки или техните компоненти. Проявленията е възможно да са с продължителност няколко дни, възпалението е доста упорито.

При някои хора е възможна наследствена предразположеност към алергия. Това състояние е известно като атопия – имунната система е нестабилна и остро реагира и на най-малките дразнители. Това предразполага към астма, екзема и полиноза.

Как се развива алергия

В повечето случаи не се развива алергична реакция към вещество, към което никога не сме излагали. За развитие на алергия е необходим първи стадий на сенсибилизация, и едва след това са вероятни реакции от леки до анафилактични, опасни за живота.

Когато алергените попаднат в организма, първи ги посрещат алерген-презентиращите клетки, които улавят постъпващите вещества и ги запознават с други клетки на имунната система.

Алергенът „се показва” на Т-клетките, сякаш е чужд организъм. При взаимодействие между имунните клетки в крайна сметка се синтезират алерген специфични антитела.

След като клетките отделят IgE в кръвта, те активират големите клетки в тъканите и базофили, еозинофили в кръвта.

Образува се нещо като въоръжена армия, която е готова незабавно да неутрализира атаката на алергена всеки следващ път.

Повторно въздействие на алергена

При отчитане на факта, че първото познанство на имунната система с алергена протича без каквито и да е проявления, човек с години може да живее със сенсибилация към алерген и дори да не подозира, че са възможни сериозни реакции.

Едва при втори и следващ контакт с въпросния алерген се предизвикват различни неприятности.

В този случай обучената армия от клетки незабавно образува своето оръжие – възпалителни съединения, сред които хистамин, които способстват за местно развитие на възпаление и характерни симптоми.

Какви са точните причини за алергията

Засега няма отговор на този въпрос. Защо внезапно имунната система започва остро да реагира на напълно безобидни вещества, не е ясно, но съществуват множество теории.