Хазартната зависимост е патологично разстройство, което може да доведе до загуба на спестявания и въвличане в най-различни престъпления – финансови манипулации, кражби, измами с парични средства.

Характеризира се с непрекъснати залагания, които са извън всякакви граници на социално-приемлива активност. Не могат да бъдат определени и като забавление.

Какви са причините за възникване на зависимост от хазартни игри

Основните причини са с психологически характер. В рисковата група са хора, които страдат от:

 • Самота;
 • Желание за бързо забогатяване, без да се полагат усилия за тази цел;
 • Чувство за неудовлетвореност от собствения живот;
 • Други типове зависимости.

На не по-малко сериозна опасност са изложени хората с неустойчива психика, които са с вродена или с придобита предразположеност към психически заболявания.

Предполага се, че възможна причина за възникване на непреодолимото желание за залагане се крие в недостиг на хормон на щастието.

Всяка, дори незначителна печалба, се съпровожда с освобождаване на допамин в кръвта. Действа на организма като наркотик и през определен период от време възниква привикване.

Хазартна зависимост – симптоми на възникване на разстройството

Симптомите се разграничават на две категории:

 • Психологически;
 • Физиологични.

Също се говори, че зависимостта може да стане причина за личностни промени. Сред психологическите признаци за възникване на патологичното разстройство са:

 • Желание за бързо забогатяване;
 • Вяра в бърза и голяма печалба;
 • Увереност у зависимия от хазартни игри, че във всеки един момент може да спре и контролира ситуацията;
 • Невъзможност да спре да играе, дори при големи финансови загуби;
 • Увеличаване на честотата на посещение на игрални клубове /казина/ и времето, което се прекарва в тях;
 • Възникване на усещане за емоционален подем по време на игра;
 • Раздразнителност – особено в случаите, когато няма възможност да се посети казино, или при прекъсване на залаганията;
 • Опити да бъдат прикрити реално загубените суми – в някои случаи зависимите от хазарт започват да крадат, да вземат кредити или да вземат пари назаем от близки и познати;
 • Чести промени в настроението;
 • Разстройства на съня.

Ако забележите, че ваш близък има сериозни проблеми в училище, университета или в работата, обърнете внимание на това. При пристрастяване към хазартни игри всичко останало минава на втори план.

Хазартната зависимост е сериозен проблем. В последните стадии болните до такава степен губят контрол над себе си, че могат да извършат опит за самоубийство.

Физиологични признаци за хазартна зависимост и личностни промени

Да се определи възникването на хазартна зависимост е възможно по следните физиологични симптоми:

 • Психическо изтощение, възникващо в резултат на постоянно пребиваване в състояние на възбуда;
 • Нарушения във функционирането на организма, свързано с отделянето на голямо количество хормони и биологично активни вещества;
 • Повишение на артериалното налягане;
 • Учестено дишане и по-висок пулс;
 • Външни изменения – зависимите от хазартни игри започват да приличат на наркомани.

При това патологическо разстройство постепенно се губи интерес към всичко случващо се, тъй като на първо място са залаганията. Естествено, от това страдат семейството и кариерата.

Пренебрежителното отношение към служебните задължения може да доведе до загуба на работа.

Лечение на хазартна зависимост

За съжаление, не съществува лекарство, с чиято помощ завинаги да се избавим от зависимостта от хазартни игри.

Най-важното е човек да осъзнава своя проблем, и да пожелае да се избави от това патологично разстройство.

При зависимите от залагания възниква не само депресия, но и чувство за вина. Те разбират колко проблеми създават със своето пристрастяване на роднини и близки.

За лечение се използват различни психотерапевтични методи. Техният избор се определя от специалист, след проведена предварителна консултация.

Не стихват спорове по въпроса дали е нужно след началото на терапията да се спира напълно със залаганията. Да се приложи или не тази забрана, трябва да се преценява във всеки отделен случай.

Понякога принуждаването на пристрастения към хазартни игри да спре да залага може да доведе до негативно отношение към лечението, както ни разкриват специалистите от платформата за футболни прогнози 5Bet.eu.

Това би обезсмислило всички усилия на неговите близки и на специалистите да го накарат да се лекува.

Най-важното за зависимите от залаганията е да намерят занимание, което да им доставя удоволствие – позитивни емоции, които да изместят необходимостта от постоянно залагане.

Зависимостта от хазарт трябва да се разграничава от социалния хазарт, при който прекарваме свободното време с приятели и определяме сума, която можем да загубим, например, до 50-100 лева в доказани букмейкъри като Bet365, и е за ограничен период от време.

Разграничение е необходимо да се прави и с професионалния хазарт, при който играчите спазват дисциплина относно залаганията и вземат мерки за ограничаване на рисковете.

У нас все още не са разработени и разкрити специални програми за лечение на хазартни зависимости, но има възможност за психологично консултиране и лечение в рамките на програмите за психо-социална рехабилитация. Регистър на тези програми е достъпен на сайта на Националния център по наркомании.