Сепсисът е животозастрашаващо състояние, което възниква, когато организмът реагира прекомерно на някаква инфекция.

 

Обикновено, имунната система помага на организма да се бори с инфекциите, но при сепсис, тази реакция е неконтролируема и води до възпаление в целия организъм.

 

Това може да причини увреждане на тъканите и органите, водещо до органна недостатъчност и потенциално до смърт, ако не бъде лекувано своевременно.

Първи симптоми на сепсис

Първите симптоми на сепсис могат да варират и често наподобяват симптомите на други заболявания, което прави диагнозата трудна.

 

Въпреки това, има няколко ключови признака и симптома, които могат да сигнализират за евентуално развитие на сепсис и да насочат лекаря за да предприеме правилното лечение.

 

Висока температура (треска) над 38°C или понякога по-ниска от нормалната телесна температура (хипотермия) под 36°C (96.8°F) могат да послужат като сигнал, който да насочи специалистите.

 

Разбира се, не всяка висока температура означава, че човекът е в състояние на сепсис, ето защо трябва да се следи и за други симптоми, които придружават треската.

 

Един от тях може да е ускореният сърдечен ритъм (тахикардия), при което пулсът може да бъде доста по-бърз от нормалния.

 

Дишането може да стане бързо и плитко, а кръвното налягане може да се понижи, което би могло да доведе до замаяност или усещане за слабост.

 

Не са рядкост и промени в менталното състояние, в това число усещане за замаяност, объркване или загуба на съзнание.

 

Особено показателно е ако всички тези симптоми са придружени от остра болка или дискомфорт, особено в областта на корема, и ако се наблюдава понижено количество на урина (признак за проблеми с бъбреците).

Как се развива сепсис

Сепсисът обикновено започва с инфекция, която може да бъде бактериална, вирусна или гъбична.

 

Най-честите места на инфекция включват белите дробове (пневмония), уринарния тракт, кожата и стомашно-чревния тракт.

 

При наличие на инфекция, имунната система реагира чрез освобождаване на химикали в кръвта, за да се бори с патогените.

 

Ако тази реакция е прекалено силна, това може да доведе до системно възпаление, увреждане на тъканите и органите, и в крайна сметка до сепсис.

Лечение на сепсис

Сепсисът е спешно медицинско състояние и изисква незабавно лечение. Лечението обикновено включва:

1-во: Антибиотици

Широкоспектърните антибиотици се прилагат възможно най-скоро, за да се борят с инфекцията. Те могат да бъдат коригирани след получаване на резултати от култури и антибиограми;

2-ро: Интравенозни течности

Това се прави за поддържане на кръвното налягане и предотвратяване на дехидратация;

3-то: Поддържане на органите

В зависимост от степента на увреждане, пациентът може да изисква механична вентилация за белите дробове или диализа за бъбречната функция;

4-то: Вазопресори

Вазопресорите са лекарства, които се използват за стесняване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане, ако течностите не са достатъчни;

5-то: Мониторинг и поддържаща терапия

Извършва се постоянно наблюдение на жизнените показатели и лабораторни тестове за проследяване на състоянието на пациента и адаптиране на лечението според нуждите.

Превенция на сепсис

Превенцията на сепсис включва преди всичко навременно лечение на инфекциите. Всяка инфекция трябва да се лекува своевременно и адекватно, за да се предотврати разпространението ѝ и за да се избегне развитието на сепсис.

 

Ваксинацията също може да бъде от голяма помощ. Някои ваксини, като тези срещу пневмококи и грип, могат да помогнат за предотвратяване на инфекции, които могат да доведат до сепсис.

 

Грипът е опасно заболяване, което всяка година взима много жертви, а броят на хората, които остават с увреждания след прекаран грип дори не може да бъде изчислен.

 

Добра лична хигиена, включително редовно миене на ръцете, може да намали риска от инфекции, което може да ограничи риска.

 

Важно е също и ранното разпознаване и навременната реакция. Всеки човек трябва да умее да разпознава ранните симптоми на сепсис и да осъзнава колко важна може да бъде бързата медицинска намеса.