Секс-хормон свързващ глобулин или SHBG е белтък, свързващ и транспортиращ тестостерона и естрадиола. Свързаните с белтъка хормони са биологично неактивни.

Освен транспортната си функция, СХСГ защитава тестостерона и естрадиола от метаболитна инактивация по пътя от секретиращата ги жлеза към органа мишена, явявайки се нещо като депо на хормоните в организма.

Понижаването на синтеза на СХСГ води до нарушаване на доставката на хормони към органите-мишени и съответно се компрометират физиологичните им функции.

Методът за определяне на SHBG е имунохемилуминесцетен.

Нормалните предели на нивото на СХСГ в кръвта са:

• Мъже – 13.5-71.4 наномола на литър кръв или 1-12 мг на литър ;
• Жени – 19.8-155.2 наномола или 3-15 мг;

Количеството тестостерон достъпно за използване от тъканите на организма зависи от колебанията на СХСГ. В нормално състояние с този хормон са свързани от 40 до 60% с тестостерона, а по-голямата част от останалия е слабо съединена с албумин.

Около 2% от свободния тестостерон е непосредствено достъпен за тъканите.

Материал за изследване на СХСГ

• 1 милилитър кръвен серум;
• Условия за съхранение – не повече от 8 дни при температура от 2 до 8 градуса;

Вземането на кръв се осъществява чрез вакуумна система без антикоагулант или с активатор на съсирване. Кръвта за изследване трябва да бъде доставена в лаборатория в рамките на 2 часа при температура от 2 до 8 градуса.

Подготовка на пациента за изследване на SHBG

• Кръв се взема сутрин на гладно;
• Пациентът трябва да бъде в състояние на покой в продължение на поне 2 часа;

Фактори, влияещи на резултатите от изследването

• Повишават – антиконвулсанти, естрогени;
• Понижават – даназол, станозолол, тестостерон, глюкокортикоиди;

Разшифроване на резултатите от изследването за СХСГ

Повишеното ниво може да свидетелства за повишена секреция на щитовидни хормони, тоест нарушена функция на щитовидната жлеза, висока концентрация на естрогени, неврогенна анорексия, бременност, цироза на черния дроб, прием на щитовидни хормони.

Нивото на естрогените при жените може да бъде повишено при прием на хормонални препарати. А също и при тумори на половите органи, на кората на надбъбречните жлези.

Също естрогените се повишават при маточни кръвотечения в менопаузата. Но първо трябва да се направи изследване на нивата на естрогените.

Понижаването на нивата на СХСГ свидетелства обикновено за дисфункция на щитовидната жлеза, прекомерно високи нива на тестостерон, хирзутизъм, затлъстяване, синдром на поликистозните яйчници.

Другото название на СХСГ е стероид-свързващ глобулин, и в последно време все по-широко се използва от лекарите за оценка на активността на половите хормони.

Нивото на синтеза в черния дроб на секс-свързващия глобулин се регулира от половите хормони – естрогените увеличават, а андрогените потискат неговия синтез. И нивото му при жените е двойно по-голямо, отколкото при мъжете.

Показания за назначаване на изследване на СХСГ

Клинични признаци за намаляване или увеличаване на нивото на андрогените при нормални нива на тестостерона, сред които са оплешивяване или алопеция, и мазна себорея.

При мъжете показанията са нарушаване на потентността, отслабване на желанието за секс, хроничен простатит, мъжки климакс. А при жените – синдром на поликистозните яйчници, липса на овулация, аменорея, хирзутизъм.

Разбира се, медицината не е точна наука, и дори всъщност е най-неточната, тъй като при всеки човек всичко е индивидуално, затова лекарят във всеки конкретен случай трябва да прецени дали се налага или не лечение при отклонение в нивата на хормоните.