Шипове представляват издатини, които се развиват по краищата на костите. Също така се наричат остеофити и се образуват най-често в ставите, но могат да се формират и в костите на гръбнака.

Основната причина за появата на костните шипове е увреждането, което се развива в резултат на износване и разкъсване, свързано с остеоартрит.

Най-често засегнатите не проявяват никакви симптоми и костните образувания могат да останат незабелязани в продължение на години.

Възможно е да не се налага лечение, като решението зависи от това къде са локализирани остеофитите и как влияят на общото здравословно състояние на пациента.

Какви са симптомите?

В мнозинството от случаите костните образувания не предизвикват появата на клинични симптоми.

Често дори засегнатите не осъзнават, че има остеофити, докато рентгенова снимка за друго заболяване не разкрие израстъците.

В някои случаи обаче, костните образувания е възможно да причинят болезнени усещания и частична загуба на двигателните възможности на ставите.

Специфичните симптоми зависят от това къде се намират костните израстъци.

• Коляно – остеофитите в коляното могат да направят болезнени кляканията и изобщо на всички движения, в които участват колената.

Костните израстъци могат да повлияят на начина, по който костите и сухожилията осигуряват плавното движение на коляното.

Гръбначен стълб – остеофитите ограничават пространството, в което се съдържа гръбначния мозък и така да причинят тежки наранявания на гръбначния стълб или нервните корени.

А понякога костните израстъци могат да станат причина за изтръпване на ръцете и краката.

• Бедро – остеофитите могат да направят болезнено движението на тазобедрената става, въпреки че понякога болката се усеща по-надолу към коляното. В зависимост от локализацията си костните шипове могат да намалят обхвата на движение на тазобедрената става.

• Рамо – костните израстъци могат да се трият в ротаторния маншон, който представлява група от мускули и сухожилия, които осигуряват контрола на движенията на рамото. Това може да доведе до подуване /тендинит/ и разкъсвания в ротарния маншон.

• Пръсти – появяват се като твърди бучки под кожата. Костните израстъци обикновено правят ставите на пръстите на ръцете да изглеждат като буци.

Посетете личния си лекар, ако имате болка, подуване или затруднено движение на една или повече стави. Своевременното лечение може да предотврати или забави допълнителното увреждане на ставите.

Какви са причините?

Остеоартритът е най-честата причина за костните шипове. Заболяването се характеризира с разрушаване на хрущяла, който е разположен в краищата на костите.

Тялото се опитва да компенсира загубата като се образуват костни израстъци в близост до увредената зона.

Допълнителната кост може да спомогне за увеличаване на размера на опорната повърхност.

Лечение на шипове

Ако костните израстъци предизвикват болезнени усещания, лекуващият лекар препоръчва използването на стандартните болкоуспокояващи, които се отпускат без рецепта като ибупрофен или напроксен, като периодът за тяхната употреба е не повече от 4-6 седмици.

Също така се препоръчва за известно време ограничаване на двигателната активност.

Ако пациентът не почувства облекчение след 1-2 седмици, се препоръчва физиотерапия, ненатоварващи упражнения и хиропрактика, чрез която в повечето случаи се постига облекчение на болезнените ставни усещания.

Чрез методи за лечение се прави опит за подобряване на стойката на тялото и евентуално намаляване на компресията на нервите.

Но когато остеофитите ограничават обхвата на движение или притискат нервите, се налага хирургичното им отстраняване.