Дори при нормален индекс на телесната маса, мастните отлагания в областта на корема повишават риска от старческо слабоумие.

Големият корем може да докара старческо слабоумие

Резултатите от изследване на учени от Южна Корея бе публикувано наскоро в рецензираното издание „Затлъстяване”.

Изследователите анализирали данни, които се отнасят до 872 000 жители на Южна Корея над 65 години.

Всички тези през 2009 г. преминават стандартни прегледи и изследвания, които включват събиране на информация за начина на живот на участниците, определяне на индекс на телесната маса и измерване на обиколката на талията.

Следващите наблюдения за здравето на тези хора се водят до края на 2015 г. При 13% от тях през този период се поставя диагноза „деменция”.

Анализът на събраните данни показва, че рискът от развитие на деменция не е свързан с индекса на телесната маса, тоест съотношение на ръст и тегло, а с това как е разпределена мастната тъкан по тялото.

В случаите когато основният обем мастна тъкан е съсредоточен в центъра на тялото, в областта на корема и на талията, то рискът от отслабване на умствените способности с напредване на възрастта нараства.

Над какви размери на талията се повишава риска от слабоумие

При мъжете и жените в напреднала възраст, чиято обиколка на талията е повече от 90 и 85 см съответно, рискът от деменция, бил доста по-висок при нормален и дори при нисък индекс на телесната маса.

При изчисленията на изследователите под внимание били взети множество данни за участници, сред които съпътстващи заболявания и рискови фактори, свързани с начина на живот.

Причините, които са в основата на връзката между абдоминално затлъстяване, тоест мастни отлагания в горната част на корема, и деменция, засега не са ясни.

Предходни изследвания показват, че абдоминалното затлъстяване е свързано с множество други проблеми със здравето, сред които сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

В зависимост от телосложението факторите, при които се трупат мазнини в областта на корема, са най-различни – преяждане, употреба на алкохол, липса на двигателна активност.