След възникналото несъответствие в данните, които днес бяха обновени на информационната система за COVID-19, от здравно министерство в ранния следобед със съобщение опитаха да внесат яснота.

От здравно министерство внесоха яснота, но отново останаха въпросителни

Подчертано бе, че разликата от 12 жертви спрямо вчера – от 147 на 159, всъщност се дължи не на летален изход за изминалото денонощие на толкова много хора с лабораторно потвърден COVID-19, а на това, че те не са били обявени в края на април и началото на май на брифингите на Оперативния щаб.

На последния и заключителен брифинг бе съобщено, че системата дава разлика с 2 повече случаи на летален изход, а днес се установиха още 10 и станаха общо 12.

Толкова сериозна разлика в информационната система и още повече по толкова важен показател няма как да не направи впечатление.

От здравно министерство съобщиха за 35 нови заразени, като се позовават на информационната система, докато разликата спрямо обявените вчера на брифинга на оперативния щаб е 42 – от 2585 до 2627.

Всъщност още вчера системата показваше с 8 повече от официално обявените случаи – 2593, така че разликата намалява до 34, не е ясно откъде се появява този 1 допълнителен случай.

Неочаквано системата вдигна новите заразени от 34 на 35

В системата е посочено, че данните са актуални към 0 часа на 5 юни. Както и да го разглеждаме, тези 35 нови заразени са си определено нарастване спрямо вчера, а ако добавим, че и системата показва само 223 направени тестове, относителният дял на положителните се увеличава до около 13-14% или при 98-99% отрицателни за предходните дни, днес те намаляват до 86-87.

В съобщението на здравно министерство се посочва, че случаите на летален изход са 4 мъже на възраст от 56 до 77 години, като най-младият от тях, този на 56 години е без придружаващи заболявания.

Жените, при които се е стигнало до летален изход с потвърден COVID-19 са от 53 до 92 години, като за най-младата от тях няма информация да е страдала от сърдечни заболявания.