Когато родителите или други близки решат да купят играчка на дете, те трябва да се уверят дали е безопасно за него, за тази цел има издадена Директива за безопасността на детските играчки, която се прилага в целия Европейския съюз.

Разработено е и специално ръководство към Директивата, което е преведено на български език, то има за цел да запознае както производителите, така и потребителите – родители и близки със стандартите за безопасност на този тип стоки.

Гарантирано безопасни за децата, съобразно тяхната възраст и отговарящи на всички европейски стандарти играчки можете да закупите от онлайн магазина за детски играчки KikiRiki.bg.

В българската магазинна мрежа не се допускат опасни за децата играчки, но все пак родители, баби и дядовци трябва да знаят кои от тях може да навредят на здравето на най-скъпото им същество.

Какви са параметрите, по които да избираме безопасни детски играчки

Да отговарят на възрастта

Изискванията за безопасност се различават за децата в зависимост от възрастта. Колкото по-малко е детето, толкова по-издръжлива трябва да е играчката – бебетата гризат, облизват и хвърлят почти всичко, което им попадне в ръцете.

Всички детайли на играчките за деца под 3 години трябва да бъдат достатъчно големи, за да не може мъникът да се задави с тях.

Ако играчката е плюшена и е пълна с миниатюрни гранули, проверете дали съдържа допълнителна капсула, която да не допуска дребните частици да излязат през външните шевове при евентуален опит на детето да я разкъса.

Децата от 3 до 5 години имат нужда от люлка, на която да се люлеят, ако са по-малки е необходим колан или ремък, който да не допуска падания и други инциденти.

За деца до 10 години е опасно да се купуват конструктори, частите на които се прилепват една към друга.

Настолните игри с труден за четене текст могат да се отразят неблагоприятно на детското зрение, затова трябва да се уверите, че буквите добре се виждат на цветен фон и не са твърде малки.

За тази възраст оптимална смята височината на шрифта от 2,3 мм – това отговаря на основен шрифт 10, ако текстът бъде набран и се разпечата на форма А4.

Отделните параметри могат да се установят само в лаборатория – например, не е ли твърде силна миризмата на играчката и допустимо ли е количеството микроорганизми в нея.

Това трябва да провери производителят още преди играчката да стигне до магазинната мрежа, и в съответствие с резултатите да бъде указано за деца на каква възраст е подходяща.

Информацията за необходимата възраст на детето за използване на играчката трябва да бъде или изписана на българския език, или да има специална пиктограма, от която ясно да се разбира.

Дори и ако играчката изглежда като за бебета, не пренебрегвайте предупрежденията – възможно е да предизвика раздразнение, ако бъде облизана, или съдържа дребни детайли, които лесно могат да се отделят.

Безопасен материал

За детски играчки не са подходящи всички материали. В някои случаи това е очевидно – крехката стъклена играчка едва ли ще бъде подарена на дете, невинаги обаче е така.

Например, заблуждаващи са думите „натурален” и „екологичен” – всъщност, стоки с такива характеристики могат да навредят.

Под забрана за деца до 3 години са естествената кожа и козина от животни, защото могат да предизвикат алергия.

От преработени материали като пластмаса или стари дрехи, не трябва да се произвеждат никакви играчки.

Ако играчката е дървена по нея не трябва да има издатини или вдлъбнатини, тъй като на неравните повърхности детето може да се нарани.

За деца до 3 години не са подходящи гумени, хартиени или картонени играчки – детето може да отхапе част от тях и да се задави.

Детайли с правилна форма

Някои играчки се състоят от по няколко детайли – например, различните роботи или конструктори.

В този случай е важно да се уверим, че мястото на съединение на детайлите и всяка част поотделно няма да наранят детето.

Ето какво трябва да проверим преди да дадем играчка на детето:

  • Дали краищата на детайлите са гладки, без вдлъбнатини;
  • Острите им краища, ако има такива, трябва да са скрити от детето.

Обърнете внимание на това как са конструирани играчките, в които детето може да влезе цялото, например, детските палатки.

В тях задължително трябва да има отвор за вентилация, а циповете и копчетата са забранени, тъй като те могат да попречат на детето да излезе.

С детайли са повечето от т.нар. функционални играчки, които могат да извършват определени действия като детски шевни машини, кафемашини.

Не твърде шумна

Твърде силните звуци могат да навредят на детския слух. Добре е, ако нивото на шум може да се регулира, но обикновено такава функция няма.

Информация за децибелите рядко се изписва на кутията, затова родителите трябва да разчитаме на своите усещания. Ето ориентири, които могат да ни помогнат:

  • За деца под 3 години максималното ниво на звука от играчката е 70 децибела, така говорим на висок тон;
  • От 3 до 6 години са допустими звуци до 75 децибела – това отговаря на силата на звука, който издаваме, когато се смеем;
  • За деца над 6 години могат да се купуват играчки, които шумят като прахосмукачка – до 80 децибела;
  • Звук от изстрел на детски пистолет не трябва да превишава 90 децибела – толкова шум издава перфоратор.

По-добре да купуваме играчки, които могат да се чуят в магазина. Освен ниво на шум обърнете внимание на възможността незабавно да бъде спрян звука – това ще е изключително полезно.

Това са основните критерии, които като родители или близки на деца, трябва винаги да съобразяваме, когато купуваме играчки.

Повишено внимание от страна на родителите е необходимо и при закупуването на т.нар. водни играчки, с които децата могат да се задържат над водата, например, пояси.

Те са предназначени само за плитки води, оборудването за дълбоки води, което осигурява поддържането на тялото над повърхността, не се смята за водна играчка.