Акнето – това е възпалително заболяване на кожата, свързано със запушването на мастните жлези, оток и нагнояване. Причините, поради които лицето се покрива с обрив, могат да бъдат най-различни.

Хиперфункция и изменение на свойствата на мастния секрет, хипертрофия на мастните жлези, фоликулярна хиперкератоза, изменение на хормоналния фон – всички тези провокиращи фактори акне фактори са причина за множество неудобства, не се чувстваме красиви, самочувствието и самооценката ни страдат.

Затова на първи план излиза спазването на всички препоръки на дерматолог при лечение на акне. Какви?

Какви са последствията от прекъсване на лечението

За съжаление, понякога подхождаме безотговорно към собственото си здраве и това не се отнася само за лечението на кожни заболявания. Не са малко тези от нас, които прекъсват терапията веднага щом почувстват облекчение, а в резултат са принудени да го възобновяват с по-сериозни препарати.

Кожните болести не са изключение. Необходимо е да се помни, че кожата бавно усвоява лекарства против акне, освен това се нуждае от допълнително време за адаптация и за възстановяване.

Според доктора на медицинските науки, професорът по дерматология при Университета на щата Колорадо в САЩ, за регенерация на проблемните участъци е възможно да отидат до 12 месеца.

В първия етап на лечение на акне е възможно влошаване на състоянието на кожата. Раздразнението – това е най-честото последствие, което кара пациента да се откаже от назначената терапия.

Впоследствие настъпва влошаване, просто не на всички стига търпението да се докача. Във всеки случай не трябва да се вземат такива решения, преди да се направи консултация с дерматолог. Само специалист може да контролира терапията и да спира при необходимост.

Използване на едновременно няколко препарата за лице

Ако в първите няколко дни на лечение не видим резултат, започваме да си мажем лицето с едновременно няколко средства за лечение на акне. Това може да доведе до най-различни неблагоприятни последствия.

Преди да се дочака положителен ефект в първите дни, човек пуска още едно средство, след това друго, трето, което влошава ситуацията. Първо, това доста натоварва кожата, която не може да реагира адекватно.

Второ, изпитва върху себе си последствията от реакциите на препаратите един с друг, които е възможно да си съперничат помежду си. Усилва се действието на някои компоненти или напротив, потискат се.

Тези необмислени действия повишават риска от кожни раздразнения, възпаления на обработените участъци, поява на пигментни петна, белези и т.н. За съжаление, повечето от нас не притежават такива знания, с каквито разполага дерматолог.

Не можем да предскажем какво ще се случи при използване на различни препарати, затова е по-добре напълно да се доверим на опита и на знанията на лекарите. А при съмнения да се консултираме с друг дерматолог.

Прекалена грижа и почистване

Много от страдащите от акне стигат в крайности, прекаляват с грижите за себе си. Вината е на създалия се в обществото стереотип, че пъпките се появяват от мръсотия.

Ако обаче се появяваха наистина от мръсотия, то отдавна биха покрили и стъпалата ни.

Всъщност прекалената грижа само вреди на епидермиса. Причината е, че се отмива водно-липидната мантия, която се отделя на повърхността от мастни жлези за защита кожата на негативни фактори на околната среда и за запазване на влагата вътре.

Когато премахване мазния повърхностен слой на кожата сами отваряме входната врата за инфекциите, а ако се използват абразивни средства, то това допълнително травмира кожата. Усилва се възпалението и раздразнението.

Ето защо козметиците не препоръчват да се използва ексфолиант за проблемна кожа на лицето. Вместо това е по-добре да се почистват с пяна и емулсия с неутрално pH.

Съвети за избор на подходяща козметика за лице

Не са препоръчителни препаратите на основата на спирт. За лечението на пъпки не е важно да се „изгорят” огнищата на възпаление, тяхната дезинфекция и обезводняване.

Всъщност това само усилва отговора на кожата на подобна намеса, като я стимулира да образува повече мастен секрет.