Какво представлява апендицитът?

Апендиксът е тясна тръбовидна торбичка, която представлява продължение на червата. Когато това продължение се запуши, то се възпалява и това води до състояние, наречено апендицит.

Ако запушването продължи възпалената тъкан се заразява с бактерии и започва да некрозира от липсата на приток на кръв, което в крайна сметка води до разкъсване на апендикса.

Апендицитът е най-често срещаното клинично състояние, изискващо спешна коремна операция.

Какви са симптомите на апендицит?

Апендицитът обикновено започва с лека болка в средата на корема, често в близост до пъпа или на самия пъп.

Болката бавно се премества към дясната долна част към дясното бедро през следващите 24 часа. В класическия случай състоянието се придружава с гадане, повръщане, загуба на апетит и треска.

Симптомите на апендицита обикновено се развиват в рамките на 4-48 часа. През това време човек, който развива апендицит може да има в различна степен загуба на апетит, гадене, повръщане или диария.

Децата и възрастните често имат по-малко симптоми или не могат адекватно да опишат симптомите си, което прави тяхната диагноза по-трудно установима и честота на усложненията по-чести.

Какви са причините за това състояние?

Не е установена точната причина за апендицита. Фекалните маси от дебелото черво се смятат за една от възможните причини за запушването на апендикса.

Бактерии, вируси, гъбички, паразити могат да предизвикат инфекция, която да доведе до набъбване на тъканите на стената на апендикса.

Подуването на тъканта от възпалително заболяване на червата като болестта на Крон също е сред възможните причини.

Лечение на апендицит

Важно е да не се опитвате да се лекувате сами в домашни условия с антибиотици или обезболяващи лекарства, тъй като това може да доведе до засилване на симптомите, усложнения или дори до спукване на апендикса, което е изключително сериозно и може да представлява опасност за живота на пациента.

Ако имате съмнения за апендицит, е важно да се консултирате с вашия личен лекар или да потърсите спешна медицинска помощ.

Не бива да се губи време в извършване на операция, тъй като това може да доведе до усложнения и увеличение на риска за осложнения след операцията.

Операцията за отстраняване на апендикса обикновено се извършва посредством лапароскопия, което е минимално инвазивна процедура.

При нея се извършват няколко малки разреза в коремната област, през които се въвеждат малки инструменти и камера.

Това позволява на хирурга да види вътрешността на коремната кухина и да открие точното местоположение на апендикса. След това се отстранява апендикса, за да се предотврати бъдещи случаи на възпаление.

Обикновено след операцията пациентът остава в болницата за наблюдение и възстановяване за няколко дни.

Процесът на изцеление зависи от индивидуалните характеристики на пациента, но обикновено се налага лек покой и спазване на специална диета, докато раните се затворят и се възстановят напълно.

Следвайте инструкциите на лекаря си за бързо и успешно възстановяване. Също така следвайте диетичните препоръки, изпивайте достатъчно течности и избягвайте физически натоварвания, докато се почувствате напълно възстановени.

Алтернативно лечение

При остър апендицит трябва да се приеме очистително средство, например рициново масло.

След това 4 дни трябва изобщо да не приемате никаква храна и вода и през това време трябва да лежите постоянно по гръб.

Слагайте си топли компреси в зоната на сляпото черво и дори след като приключите с 4-дневния пост трябва да продължите с поставяне на топъл компрес. Не трябва да консумирате месо 1 месец.

Все пак, трябва да се подчертае, че този алтернативен метод за лечение на апендицит трябва да бъде предварително обсъден с вашия личен лекар или здравен специалист.

Невнимателното отношение към апендицита може да доведе до по-сериозни усложнения, които след това ще направят евентуална операция много по-рискова за вашето здраве.

Как да се предпазим от апендицит?

Трудно е да се предскаже кога би могъл да се прояви апендицит и съответно да се предотврати неговата поява. Няма доказани рискови фактори за развитие на апендицит.

Предполага се, че потенциалните рискови фактори могат да включват редовна консумация на храни с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар и инфекция.

Също така се предполага, че причина за зачестяването на апендицита са тоалетните тип „седалка“, които правят червата мързеливи и при дефекация не могат да бъдат освободени напълно от съдържанието си.

Затова се препоръчва при дефекация да сме в клекнало положение, което е гаранция за пълното изпразване на червата и възможността от запушването на апендикса с фекални маси значително намалява.

Важно е също така да поддържаме здрав начин на живот, включително редовно упражнение, което подпомага доброто функциониране на стомашно-чревната система и общото здраве.

Избягването на дълготрайни периоди на задържане на стол и опазването от инфекции, които могат да засегнат червата, също е от значение.

Въпреки всички предпазни мерки, апендицитът все пак може да се прояви при някои хора поради неизвестни причини.

Ако усетите рязка болка в долната част на корема си, подозирайки апендицит, веднага потърсете медицинска помощ.

Симптомите могат да включват болка, запек, гадене и повръщане. Апендицитът е спешно заболяване и изисква оперативно лечение.

Винаги се консултирайте със своя лекар, ако имате въпроси или притеснения относно здравето си.