Какво представлява апендицитът?

Апендиксът е тясна тръбовидна торбичка, която представлява продължение на червата. Когато това продължение се запуши, то се възпалява и това води до състояние, наречено апендицит. Ако запушването продължи възпалената тъкан се заразява с бактерии и започва да некрозира от липсата на приток на кръв, което в крайна сметка води до разкъсване на апендикса. Апендицитът е най-често срещаното клинично състояние, изискващо спешна коремна операция.

Какви са симптомите на апендицит?

Апендицитът обикновено започва с лека болка в средата на корема, често в близост до пъпа или на самия пъп. Болката бавно се премества към дясната долна част към дясното бедро през следващите 24 часа. В класическия случай състоянието се придружава с гадане, повръщане, загуба на апетит и треска.

Симптомите на апендицита обикновено се развиват в рамките на 4-48 часа. През това време човек, който развива апендицит може да има в различна степен загуба на апетит, гадене, повръщане или диария.

Децата и възрастните често имат по-малко симптоми или не могат адекватно да опишат симптомите си, което прави тяхната диагноза по-трудно установима и честота на усложненията по-чести.

Какви са причините за това състояние?

Не е установена точната причина за апендицита. Фекалните маси от дебелото черво се смятат за една от възможните причини за запушването на апендикса. Бактерии, вируси, гъбички, паразити могат да предизвикат инфекция, която да доведе до набъбване на тъканите на стената на апендикса. Подуването на тъканта от възпалително заболяване на червата като болестта на Крон също е сред възможните причини.

Лечение на апендицит

Апендицитът не се лекува в домашна обстановка. Ако имате съмнение за апендицит, свържете се с личния си лекар или направо отидете в центъра за спешна медицинска помощ. Избягвайте да се храните и да пиете вода, тъй като така ще усложните или ще забавите операцията.

Не приемайте антибиотици или обезболяващи, защото това може да затрудни откриването на апединцита. Това увеличава риска от спукване на апендицита или замаскира симптомите, което затруднява поставянето на точната диагноза.

Операцията обикновено се осъществява чрез лапароскопия, минимално инвазивна процедура, при която през малки разрези в областта на корема се отстранява апендикса с помощта на малка камера, която позволява на хирурга да открие къде точно е разположен апендикса.

Алтернативно лечение

При остър апендицит трябва да се приеме очистително средство, например рициново масло. След това 4 дни трябва изобщо да не приемате никаква храна и вода и през това време трябва да лежите постоянно по гръб. Слагайте си топли компреси в зоната на сляпото черво и дори след като приключите с 4-дневния пост трябва да продължите с поставяне на топъл компрес. Не трябва да консумирате месо 1 месец.

Как да се предпазим от апендицит?

Трудно е да се предскаже кога би могъл да се прояви апендицит и съответно да се предотврати неговата поява. Няма доказани рискови фактори за развитие на апендицит. Предполага се, че потенциалните рискови фактори могат да включват редовна консумация на храни с ниско съдържание на фибри и високо съдържание на захар и инфекция.

Също така се предполага, че причина за зачестяването на апендицита са тоалетните тип „седалка“, които правят червата мързеливи и при дефекация не могат да бъдат освободени напълно от съдържанието си. Затова се препоръчва при дефекация да сме в клекнало положение, което е гаранция за пълното изпразване на червата и възможността от запушването на апендикса с фекални маси значително намалява.