Хернии с различна локализация – една от най-честите причини за оперативна интервенция. Обикновено се наблюдават изменения в областта на корема, пъпа или в слабините под формата на кръгло образувание, което е възможно да нараства.

Не всички типове хернии могат да се видят с невъоръжено око, част от тях могат да се проявяват с упорити киселини, периодично подуване на корема, хроничен запек.

До медицинска помощ се прибягва, когато издуването, вследствие на херния, е твърде забележимо или създава дискомфорт, предизвиква болезнени усещания.

Част от херниите се откриват при преглед и изследвания по повод определени оплаквания.

Първи проявления на херния

Първоначално се забелязва кръгло образувание, което може да се локализира около пъпа, в областта на средната линия на корема, в слабините или в скротума при мъжете.

Първоначално малка херния може да не създава никакъв дискомфорт, но ако нараства, е възможна болка и неприятни допълнителни симптоми – запек или силно подуване на корема.

Възможно е хернията да се приеме за тумор, особено ако в миналото е имало съмнения за подобни диагнози или има белези от операции.

Винаги ли при херния възниква болка

Издатина, покрита с кожа и с мека консистенция – това е най-разпространеният симптом на херния. Това образувание често е безболезнено и при притискане може да промени размерите си.

Херния може да се развива с течение на времето или да се проявява по-остро след физическо натоварване или вдигане на тежести.

С нарастването на хернията се появяват неприятни усещания и болка в областта на издатината при определени видове дейности.

Понякога се появяват болезнени усещания след ядене на тежка храна, което е признак, че тъканта, която се намира вътре в хернията, се разтяга или се притиска.

Типове хернии и характеристики

Патологията възниква, когато вътрешен орган, обикновено в коремната кухина, преодолява слой мускули и съединителна тъкан, като образува издатина под кожата.

Съществуват няколко типа хернии, сред които:

  • Слабинна, която възниква, когато част от червата проникват през слабо място в коремните мускули и през слабинните връзки.
  • Постоперативна – орган или тъкан излизат чрез белег или разрез от предходна операция.
  • Пъпна – възниква, когато част от червата или коремната кухина преодолеят анатомичните прегради и проникнат в областта на пъпа или около него, като се образува издатина.
  • Диафрагмена – характеризира се с излизане на част от стомаха през дефект в диафрагмата. Последната представлява плътна преграда от мускули и съединителнотъканни влакна, които разделят гръдната и коремната кухина.

Лечение на хернии при киселини, рефлукс и дискомфорт

Не всички хернии изискват лечение, при някои е необходимо само наблюдение, особено ако не причиняват болки и дискомфорт и тяхната локализация е скрита от чужди очи.

Ако хернията е много малка и няма никакви симптоми, има вероятност да не прогресира и дори да се излекува от само себе си. Но с течение на времето някои хернии могат да станат по-големи и да се нуждаят от лечение.

Методите на лечение зависят от типа и от тежестта на хернията. Например, повечето диафрагмени хернии не предизвикват симптоми, киселини или дискомфорт при хранене, затова и не изискват лечение.

Но ако при херния на хранопровода киселините станат почти ежедневие или се формира газоефагеална рефлуксна болест, то може да се препоръчат антациди, които неутрализират солната киселина. Операция е необходима при големи размери на хернията и наличие на усложнения.

Какво предизвиква хернии – запек и напрягане

Хернии могат да се предизвикат от различни фактори. Сред тях водещи са стрес, който води до постоянно напрежение, нарушение на тонуса на мускулите. При слабост и на коремната стена вероятността от хернии се повишава.

Рискови фактори за развитие на херния са напъване при запек или проблеми с уринирането. Но без наличие на допълнителни рискови фактори, сам по себе си запекът, дори хроничен, не предизвиква херния.

Един от рисковите фактори за развитие на хернии при жените са бременност и раждане, а при мъжете тежък физически труд и вдигане на тежести.