Живата коледна елха, украсена с лампички, лъскави играчки и гирлянди – това е един от непременните символи на предстоящите празници.

Много семейства с нетърпение очакват това време, но само не и хората, страдащи от полиноза или алергия към плесен.

В някои случаи тази коледната жива елха може да предизвика проблеми с дишането, или дори да ни докара анафилактичен шок с оток на ларинкса, обрив на кожата и общо неразположение.

Това състояние в медицината се нарича „синдром на коледната елха”, наличие на подобен проблем може съществено да усложни предстоящите празници.

Помагат ли лекарства срещу за алергия за профилактика на подобен синдром, може ли да се замени елхата с изкуствена?

Какво е това синдром на коледната елха: откъде се появява алергия?

Преди повече от 50 години, през 1970 г., канадски изследовател публикува материал „Алергия към елха: изследване за плесен и прашец”.

В статията отбелязва, че около 7% от хората, страдащи от алергии, изпитват нарастване на симптомите, страдат от необясним оток на ларинкса или дихателни разстройства, когато у дома стои коледна елха.

Негово малко изследване на 10 домове разкрива голямо количество спори на плесени във въздуха на помещението, където бил поставен символът на празника.

Макар и неговото откритие да не внушило доверие на учените, именно тогава се ражда терминът „синдром на коледната елха”.

Виновник за този синдром са плесените, спорите на които се намират на стволовите и клоните на дърветата, които хората носят на празник за украшението на домове и офиси.

Точни данни за статистиката относно алергиите към плесен, или свързани с това състояние дихателни разстройства, към ден днешен няма.

Според единият източник, приблизително 13% от алергичните страдат именно от алергия към плесен, докато другият източник отбелязва, че сред децата в предучилищна възраст.

До 80% дават в хода на тестването реакция на спори на плесени, домашен прах или двата алергена, взети заедно.

Във всеки случай, въздействието на спорите на плесените повишава вероятността от алергии по време на празници най-малкото при някои хора, а може би и повишават предразположението към алергични заболявания.

Проблеми с дишането: нов обект на интерес

Почти 40 години от излизането на канадската изследователска статия, интересът към синдрома на коледната елха се появява отново. В изследване, представено в American College of Allergy, Asthma & Immunology през 2007 г. изследователи потвърждават изводите от предходни изследвания.

Те съобщават, че за 2 седмици, докато продължават основните празненства, нивото на плесенните спори по клоните и стволовете на коледните елхи се увеличил с 5-6 пъти или повече.

Достига се максимум от 5 хиляди спори на кубичен метър въздух към края на празника.

Това е ниво, което може да предизвика значителни симптоми, особено при хора, които имат алергия към плесен, други видове реакции или бронхиална астма.

Много алергични по време на Коледните и Новогодишни празници се обръщат към лекари с оплаквания за нарушено дишане.

Основни симптоми на синдрома

Макар и данни съществено да се разминават, според много изследователи, основните симптоми се откриват от страна на респираторния тракт.

Това затруднява дишането, дискомфорт в гърдите и спастична кашлица, усилваща се при продължителен престой в помещение, където има поставена елха.

При хора склонни към анафилаксия, често се установява локална или генерализирана уртикария или оток на гърлото с развитие на лаеща кашлица.