Тревогите за здравето и за бъдещето по време на бременност са напълно нормални: животът се променя, как да не се тревожим?

Но част от тялото започва да се безпокои сама за себе си. Синдром на неспокойните крака може да възникне при всяка трета бъдеща майка.

Състоянието се описва като сърбящо, дърпащо, парещо, което предизвиква непреодолимо желание да раздвижим краката си, дори и по време на сън.

И веднага щом краката се раздвижат, неприятните усещания отшумяват. Но така се събуждаме и се нарушава пълноценния сън.

Защо краката са неспокойни при бременност

Учените не са наясно какво точно предизвиква неприятните усещания в краката. Но някои смятат, че това може да е свързано с дисбаланс на допамин в главния мозък.

Това е невромедиатор с уникални възможности, който помага за регулирането на самоволните движения на мускулните тъкани, като потиска излишните нервни импулси.

В мащабно изследване през 2010 г. учените от Университета на Мичиган определят синдрома на неспокойните крака за най-разпространеният проблем при бременност.

Синдромът при бременност може да се дължи на недостиг на фолиева киселина или на желязо. Има някои доказателства, че повишените нива на естрогени по време на гестация способстват за развитие на синдрома.

Различаване от други нарушения

Синдромът на неспокойните крака може да е много разпространен, но доста често се бърка със състояния, които са опасни за бременни и са признак на някои заболявания.

  • Отоците и болките в краката при бъдещи майки могат да са както нормални за бременността, така и предвестник на тежка патология – прееклампсия. За разлика от синдрома на неспокойните крака този дискомфорт не преминава след първото движение.
  • Изтръпването на крайниците възниква както при притискане на нерви и нарушено кръвообращение при неудобна поза, така и при нарушения на нервната проводимост и кръвообращението. При синдром на неспокойните крака изтръпване не се наблюдава, но ако то възниква често, е добре да си запишем час при личния лекар.

Опасен ли е синдромът на неспокойните крака за бременността

Едни жени се оплакват от лек дискомфорт, а други от непоносим „вътрешен сърбеж” и невъзможност да спят нормално.

Най-важното, което е добре да се знае: този синдром не крие никакви рискове за здравето, и майката, и детето са в безопасност. Но когато стане причина за нарушаване на пълноценния сън, това може да се отрази неблагоприятно на здравето.

Опитите да се успокоят неспокойните крака през нощта предизвикват сънливост, умора, раздразнителност през деня.

Има вероятност заради недостиг на сили раждането да се проточи, което да наложи секцио. Това е особено важно, тъй като синдромът на неспокойните крака възниква в третия триместър, в 30-36 седмица на бременността.

Как да излекуваме неспокойните крака при бременност

Ако симптомите са достатъчно сериозни, и всяка нощ прекъсват съня на бъдещата майка, терапевтични мероприятия са наложителни. Лечението на синдрома на неспокойните крака може да е нелека задача по време на бременност.

Според изследванията, синдромът е свързан с вероятността от развитие на следродилна депресия. Това означава, че може да е предвестник на психични разстройства.

Повечето медикаменти, обикновено използвани за лечение – седативни, антихистамини, а също и опиоиди, не са добре проучени по отношение влиянието им върху бременността.

Няма достатъчно данни на разположение за определяне на всички потенциални рискове за развиващия се плод.

Неотдавна официално бе одобрено специално устройство за лечение на този синдром – вибрираща възглавница под краката. Но масажът на крайниците преди лягане също е добър вариант за отпускане на мускулите.

Синдромът на неспокойните крака не е повод за безпокойство.

При 98% от жените отшумява след раждането. А по време на бременност се облекчава  лесни за изпълнение процедури, упражнения и попълване на недостига на желязо.

Ако проявленията на синдрома ни пречат да спим спокойно и нищо не помага, проблемът трябва да се обсъди с наблюдаващия бременността лекар.

Неспокойните крака може да са признак на депресия и да ни оставят без сили, точно когато са най-необходими, при раждането.