Всички знаят, че пушенето е вредно за здравето. Думата „пушене” повечето от нас свързват с рак на белите дробове. Тази асоциация се прави и от пушачите, които не вярват на ужасните снимки по цигарените кутии. 

Белите дробове са органът, с който дишаме, а до всички останали органи цигарен дим не достига. Но организмът е едно цяло, и когато един орган страда, това не може да не се отрази и на останалите. 

Как пушенето влияе на другите органи, освен на белите дробове, неблагоприятното въздействие е пряко, и защо е наистина вредно?

Ключов фактор за развитие на различни патологии при продължително пушене е окислително увреждане на тъканите. Това е резултат от цяла серия реакции, предизвикани от активните форми на кислород, т.нар. свободни радикали. 

Последните отключват процеси на окисление, което може  да доведе до разрушаване или химическа модификация на важни за организма съединения.

Развива се състояние на окислителен стрес, който е важен компонент за развитие на множество заболявания.

Болестите, които се развиват най-често при пушачи

Автоимунни болести при пушачи

1.Заболявания на щитовидната жлеза

Каква е връзката между разстройствата на имунната система и пушенето? Оказва, че има такава и тя е пряка.

Статистиката показва, че при пушачите е повишен риска от развитие на заболявания на щитовидната жлеза.

Дифузната токсична гуша при тях се открива с 45% по-често, в сравнение с непушачите, а автоимунен тиреоидит е с 23% по-вероятен.

Хипофункция на щитовидната жлеза се развива 4 пъти по-често при пушещи жени.

Заболяванията на щитовидната жлеза при пушачите протичат по-тежко се съпровождат с зрителни нарушения.

2.Псориазис и псориатичен артрит

Още едно автоимунно заболяване – псориазис. Изследване от 80-те години, проведено в Норвегия, показва, че при мъжете пушачи рискът от развитие на псориазис е повишен.

До аналогични изводи стигат и за жените американски учени. А италиански научни сътрудници съобщават, че рискът от псориазис и свързаните с него заболявания зависи от количеството изпушени цигари на ден, особено изразена е тази зависимост при жените.

Според данни на американски учени, в групата с най-висок риск са жените над 65 години, с повече от 30 години стаж като пушачки, които изпушват повече от 1 кутия цигари на ден.

Дори и след спирането на цигарите опасността от псориазис остава, макар и да намалява постепенно, но се връща към нормалния средностатистически риск едва 10-20 години след спиране на цигарите.

На фона на псориазис се развива и псориатичен артрит. Връзката между заболяването и тютюнопушенето също е многократно демонстрирана в цяла съвкупност от изследвания. И както в случая с болестите на щитовидната жлеза, псориатичният артрит протича по-тежко при жените непушачки.

Болести на гръбначния стълб

3.Стеноза на гръбначния канал – спинална стеноза

През 2018 г. шведски учени доказаха, че пушенето разрушително действа и на гръбначния стълб.

Способства за развитие на неприятното състояние стеноза на гръбначния канал, което се проявява под формата на болки в кръста, затруднения при ходене, изтръпване на краката.

Заклети пушачи, за които шведските изследователи считат хора, които пушат повече от 15 цигари на ден, с 46% по-често се сблъскват с тежки форми на стеноза на гръбначния стълб.

Хората, които пушели по-малко, били по-здрави – те боледували по-често от непушачите само с 31%.

Според учените, причината е нарушаване на кръвоснабдяването на гръбначномозъчния канал, което предизвиква и неговото свиване.

Резултатът е притискане на тъканите на гръбначния мозък и на нервните окончания. Това заболяване се лекува само хирургично.

4.Дискови хернии

При влошаване на кръвоснабдяването на главния мозък към междупрешленните дискове постъпва по-малко кислород, което увеличава риска от развитие на дискова херния.

Изследванията показват, че дори болковият синдром при дискова херния на фона на пушене е по-силно изразен.

Пушачите не само по-често развиват тази болест, но и характерните симптоми са с по-голям интензитет.

5.Болести на зрението

Пушенето влияе неблагоприятно и на зрението. Помътняването на очната леща на фона на развитие на катаракта се развива с 150% по-често при пушачи, отколкото при тези, които не пушат. Причина е споменатият по-горе окислителен стрес.

Пушене и рак са обичайната асоциация, която правят повечето от нас, но не възприемат сериозно. Но цигареният дим може да стане причина и за други заболявания, сред които болки в гърба и кръста, хернии и отслабване на зрението и свързаните с него патологични състояния.